Novi snažan zemljotres jačine 6,1 stepen Rihterove skale pogodio je juče Haiti, devet dana nakon razornog potresa u kojem je stradalo najmanje 200.000 ljudi, a infrastruktura ove ostrvske države gotovo potpuno uništena. Od jačine jučerašnjeg zemljotresa srušile su se neke zgrade oslabljene prošlonedeljnim jakim potresima. Prema rečima dopisnika, na ulicama ljudi su panično bežali i vrištali od straha.

U međuvremenu, dobre vesti zasenile su frustracije zbog činjenice da međunarodna pomoć još nije stigla do svih stanovnika Haitija. Prema podacima UN u proteklih nekoliko dana iz ruševina je izvučeno 120 preživelih. Među poslednjim izvučenima jeste 69-godišnju žena pronađena među ruševinama rimokatoličke crkve. Ena Zizi se u trenutku zemljotresa 12. januara nalazila na sastanku u rezidenciji haićanskog rimokatoličkog nadbiskupa. Na drugom kraju izvučene su još dve preživele žene iz ruševina univerzitetske zgrade u predgrađu Petonvil. Spasioci su juče ispod ruina jedne kuće pronašli bebu koja je gotovo pola svog života provela bez hrane i vode. Petnaest dana stara Elizabet Joasan pronađena je živa u krevetu na kojem je spavala u trenutku zemljotresa, a koji je propao na donji sprat kuće.

S druge strane, američka vojska ustala je u odbranu načina na koji vodi operacije na aerodromu kod glavnog grada Haitija Port-o-Prensa. Humanitarne agencije i nekoliko vlada se žalilo na teškoće i zastoje sa sletanjem aviona sa materijalima za pomoć preživelim žrtvama prošlonedeljnog zemljotresa te da se prioritet daje vojnim letelicama. Humanitarna organizacija „Lekari bez granica“ kaže da su njeni radnici bili prinuđeni da kupe testeru na lokalnoj pijaci za amputacije pošto je jedan od njenih aviona bio skrenut na drugi aerodrom.

Međutim, američki general Daglas Frejzer izjavio je da njegovi vojnici rade sve što mogu kako bi pomoć na Haiti stigla najbrže što je moguće.

Američke snage planiraju da počnu da koriste još dva aerodroma kod grada Žakmel u Haitiju i kod mesta San Isidro u susednoj Dominikanskoj Republici.

Inače, u utorak se nekoliko desetina američkih vojnika spustilo helikopterima na travnjak razrušene predsedničke palate u Port-o-Prensu. Vojnici su istovarili pakete vode, hrane i opremu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari