Milojko Pantić: Popio sam malo više, ali nisam udario policijski automobil 1Foto: BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/DS

Milojko Pantić, poznati sportski novinar, potvrdio je za Danas da je sinoć bio priveden na Brankovom mostu, nakon što je vozio automobil u pogrešnom smeru.

Pantić je priznao da je vozio pod dejstvom alkohola, ali i negirao da je privođenju prethodio sudar sa policijskim vozilom.

– Vraćao sam se sa svadbe i popio sam malo više. Ušao sam automobilom u suprotan smer kada me je zaustavilo policijsko vozilo. Rekli su da pođem sa njima, i pošao sam. Nema ni govora o tome da sam udario policijsko vozilo, kaže Pantić za Danas.

Njegova verzija događaja protivreči onoj koju su plasirali mediji koji su pisali da je Pantićevom hapšenju prethodio sudar sa policijskim vozilom i pokušaj bekstva.

Razlika između dve verzije, prema rečima Milana Vujanića, profesora na Saobraćajnom fakultetu, nije nimalo nebitna. Taj detalj, navodi on, može da predstavlja razliku između krivične i prekršajne odgovornosti, kao i da utiče na visinu kazne.

– Prekršajna kazna može da bude i oštrija od krivične, ali krivična kazna ulazi u evidenciju i može da utiče na ishod eventualnih budućih krivičnih postupaka, kaže Vujanić. Sudeći prema opisu događaja koji je video u medijima, Vujanić navodi da mu izgleda da se radi o nasilničkoj vožnji.

Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima nasilničku vožnju definiše kao postupanje vozača koje je u gruboj suprotnosti sa pravilima saobraćaja, odnosno, prilikom koje vozač ne pokazuje obzir prema bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju.

Ukoliko Prekršajni sud utvrdi da nije bilo sudara, Milojku Pantiću preti kazna zatvora od 30 do 60 dana i novčana kazna u iznosu od 120.000 do 140.000 dinara. Alternativna kazna je rad u javnom interesu u trajanju od 240 do 360 sati i novčana kazna iste visine.

Međutim, ako se ispostavi da je tačna verzija događaja koju su plasirali pojedini mediji i da je vožnji u pogrešnom smeru prethodio sudar, Pantić može biti kažnjen zatvorom od 45 do 60 dana, kaznom rada od 300 do 360 sati, kao i novčanom kaznom od 130.000 do 150.000 dinara.

Takođe, izvesno je da će Pantić ostati bez vozačke dozvole i velikog broja kaznenih poena, a dužina trajanja ove sankcije takođe će zavisiti od toga šta je prethodilo hapšenju.

Krivični zakonik takođe prepoznaje krivično delo ugrožavanje javnog saobraćaja. Po tom zakonu, učesnik u saobraćaju na putevima koji se ne pridržava saobraćajnih propisa i time tako ugrozi javni saobraćaj da dovede u opasnost život ili telo ljudi ili imovinu većeg obima, pa usled toga kod drugog nastupi laka telesna povreda ili prouzrokuje imovinsku štetu koja prelazi iznos od dvesta hiljada dinara, kazniće se zatvorom do tri godine. Ukoliko je ovo delo učinjeno iz nehata učinilac će se kazniti novčanom kaznom ili zatvorom do jedne godine.

Sam Milojko Pantić u toku jučerašnjeg dana nije bio upoznat sa tim da li će biti prekršajno ili krivično gonjen, tvrdeći da će sve biti „po propisima“.

O Pantiću

Milojko Pantić najveći deo karijere je proveo u Televiziji Beograd gde je radio kao novinar i urednik Sportske redakcije. Od 2003. godine vodi i uređuje emisiju „Sportska galaksija“ koja se emituje na velikom broju televizija. Oštar je kritičar aktuelne vlasti, a nedavno je govorio i na protestima „1 od 5 miliona“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari