Poglavar rimokatoličke crkve Benedikt XVI pozvao je u svojoj božićnoj poruci urbi et orbi na okončanje nasilja u Siriji, gde je, kako je rekao „proliveno previše krvi“. Obraćajući se desetinama hiljada vernika sa balkona bazilike Svetog Petra u Vatikanu po sunčanom vremenu, papa je rekao da se molio za to da će rođenje Hrista koje se slavi na Božić poslati poruku svim onima kojima je potrebno da budu spaseni iz teškoća.


– Neka Gospod pomogne čovečanstvu povređenom mnogim sukobima, koji i danas okrvavljuju planetu – rekao je Benedikt XVI. Pomenuo je, između ostalih, izbeglice sa Roga Afrike pogođene glađu i nesigurnošću, i žrtve poplava u Tajlandu, a založio se i za obnovu dijaloga između Izraela i Palestinaca i za politički dijalog u Mjanmaru i stabilnost u Iraku i Avganistanu.

Papa je osudio želju čoveka da „zameni“ Boga i da „odlučuje šta je dobro i loše“ i da „veruje da je on gospodar života i smrti“.

– To je veliko zlo i veliki greh – rekao je papa.

Benedikt XVI je i dosad kritikovao nastojanje zapadnih društava da uvode nove zakone koji, prema stavu Vatikana, pogađaju najsvetije životne vrednosti, poput zakona koji dopuštaju abortus i eutanaziju. Posle govora papa je uputio božićnje čestitke na 65 različitih jezika od mongolskog do maorskog, albanskog, tamilskog do tajlandskog i na kraju latinskog.

Desetine hiljada turista, hrišćanskih hodočasnika i lokalnih vernika proslavilo je Badnje veče u Vitlejemu, na Zapadnoj obali u kome je, prema Bibliji, rođen Isus Hrist. Broj prisutnih u ovom gradu bio je najveći u više od deset godina i palestinski zvaničnici su rekli da se mole da će ova proslava da ih dovede bliže njihovom snu za nezavisnu državu.

Mirovni pregovori sa Izraelom su u fazi prekida, a Palestina je ove godine podnela zahtev za prijem u članstvo Ujedinjenih nacija i postala je članica organizacije UN za obrazovanje, nauku i kulturu (UNESKO).

Vitlejem je kao i ostali deo Zapadne obale prošao teška vremena posle pobune Palestinaca protiv izraelske okupacije krajem 2000. Kako su borbe utihnule poslednjih godina turisti su se u Vitlejem vratili u velikom broju. Izraelska vojska koja kontroliše ulaske i izlaske iz grada procenila je da je na Badnje veče oko 100.000 posetilaca uključujući strance i arapske hrišćane iz Izraela došlo u Vitlejem. Prošle godine bilo ih je oko 70.000.

Molitva za Palestince i Izraelce

Misu u 1.700 godina staroj Crkvi Hristovog rođenja, služio je latinski patrijarh Jerusalima Fuad Tval koji je vernicima koji poštuju Gregorijanski kalendar čestitao veliki hrišćanski praznik. On je pomenuo arapsko proleće i pozvao arapske vođe da imaju „mudrost, razum i duh nesebičnosti prema svojim sugrađanima“, i pozvao na pomirenje u Siriji, Egiptu, Iraku. On se takođe osvrnuo na nastojanja Palestinaca da im država postane članica Ujedinjenih nacija i rekao da su UN „manje nego ujedinjene“ u podršci ovoj inicijativi. Patrijarh Jerusalima je, takođe, kritikovao međunarodnu zajednicu što nagovara Palestince da otpočnu mirovni proces koji je ostavio „gorak ukus izneverenih obećanja i nepoverenja“. On se molio za mir za Palestince i Izraelce. Vitlejem, koji se nalazi na teritoriji palestinske samouprave, sa tri strane je okružen visokim zidom koji su podigli Izraelci da bi, kako tvrde, sprečili napade palestinskih ekstremista. Palestinci se žale da zid šteti njihovoj ekonomiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari