Papa Franja pozvao je juče na molitvu za sve hrišćane žrtve diskriminacije, neopravdanih optužbi i nasilja, obraćajući se vernicima u Rimu na dan Svetog Stefana, prvog hrišćanskog mučenika.


„Pozivam na posebnu molitvu za hrišćane koji trpe diskriminaciju zbog privrženosti Hristu i Jevanđelju“, rekao je papa pred malim brojem okupljenih vernika zbog kiše i vetra u Rimu. On je pozvao vernike da budu bliski braći i sestrama koji su kao sveti Stefan nepravedno optuženi i izvrgnuti su raznim oblicima nasilja, prenela je agencija Beta.

Papa je već više puta osudio proganjanja i diskriminaciju hrišćana. Prema studijama objavljenim poslednjih meseci hrišćani su među vernicima koji se najviše proganjaju u svetu. To posebno važi u muslimanskom svetu zbog rasta islamističkog fundamentalizma, navodi agencija Frans pres i dodaje da, međutim, postoje i druge vrste diskriminacije i nasilja, na primer hinduističkih ekstremista prema hrišćanskoj manjini u Indiji. „Proganjanja hrišćana događaju se na mestima gde verska sloboda nije garantovana ili nije potpuno garantovana, ali takođe i u zemljama ili sredinama gde su na papiru njihova sloboda i ljudska prava zaštićeni a gde u stvarnosti vernici, i posebno hrišćanski vernici nailaze na prepreke i na diskriminaciju, rekao je papa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari