Papa Benedikt Šesnaesti juče je govorio o trenucima „radosti i svetlosti“ ali i o „uzburkanim vodama“ tokom svog pontifikata, u emocionalnom poslednjem obraćanju vernicima pre povlačenja sa tog položaja.


Papa je došao na trg Svetog Petra u otvorenom papamobilu gde ga je dočekalo više od 150.000 vernika i turista. Mnogi su nosili zastave ili plakate sa rečima „hvala“ napisanim na raznim jezicima. Papine reči su bile opaska na skandale i kontroverze tokom skoro osam godina koliko je bio papa.

– Bilo je trenutaka radosti i svetlosti, a i trenutaka koji nisu bili laki, u kojima su vode bile uzburkane i vetrovi duvali u suprotnom pravcu kao i tokom cele istorije crkve i kad je izgledalo da Gospod spava. Ali uvek sam znao da barka Crkve nije moja, nije naša, već da je to Njegova barka i da on neće dozvoliti da ona potone – dodao je odlazeći poglavar rimokatoličke crkve.

Papa Benedikt zahvalio se kardinalima, kolegama i vernicima za podršku i poštovanje njegove odluke da bude prvi papa u 600 godina koji je podneo ostavku. On je rekao da „voleti crkvu takođe znači imati hrabrost da doneseš teške i bolne odluke, uvek imajući u vidu dobrobit crkve, ne sebe“.

Papa koji će uskoro napuniti 86 godina ponovio je da je doneo odluku da se povuče potpuno svestan ozbiljnosti te odluke, ali takođe potpuno miran u duši. Podsetio je da kada je postao papa 19. aprila 2005. godine „veliki teret“ stavljen je na njegova pleća i da je privatni deo njegovog života bio potpuno ukinut. Benedikt je ponovio da će se „potpuno povući iz javnosti“.

O izboru naslednika u ponedeljak

Vatikan je ranije objavio da će papa kad se povuče imati zvanje „papa emeritus“ i da će zadržati ime Benedikt Šesnaesti i počasnu titulu „njegove svetosti“. I dalje će nositi bele odore, ali bez kapice pape, crvenih cipela i obeležja. Prema navodima zvaničnika u Vatikanu kardinali će početi sastanke u ponedeljak da odluče kada će se zakazati konklava za izbor novog pape.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari