Poslanica Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Olena Papuga upozorila je danas da Vojvodina postaje iz godine u godinu sve siromašnija regija, iz koje se stanovništvo, posebno pripadnici nacionalnih manjina, masovno iseljavaju iz ekonomskih razloga.

Prazne se mađarska, slovačka, rumunska, rusinska i druga sela, tako da danas ne možete pričati o multietničkoj Vojvodini.

Nijedna relevantna državna institucija nema podatak koliko se stanovnika u poslednjih 10 godina iselilo iz Vojvodine, rekla je Papuga na sednici Skupštine Srbije.

Ona je istakla da ja stanje posebno katastrofalno u pograničnim opštinama i kao primer navela Kanjižu, gde nema nezaposlenih, „ali to nije rezultat ekonomskih ulaganja, nego migracija u Nemačku, Mađarsku i Austriju“.

U mađarsko odeljenje škole u Novom Bečeju upisano je samo 12 dece.

A ranije ih je bilo 12 razreda, ukazala je Olena Papuga, jedan od podnosilaca predloga Zakona o finansiranju AP Vojvodina, koji je na dnevnom redu sednice Skupštine.

Ona je rekla da je od 2002. godine broj stanovnika Vojvodine smanjen za pet odsto i da se pokrajina „čisti“ iz ekonomskih razloga, a jedan od njih je i pogubno davanje poljoprivrednog zemljišta u zakup Arapima po smešno malim cenama, dok se domaćim paorima to onemogućuje.

Jedino što može ostaviti mlade na selu je poljoprivreda, a država za to nema sluha, konstatovala je Olena Papuga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari