Libijski zvaničnici izjavili su da je ta država potpisala dva ugovora sa francuskim kompanijma o kupovini raketne i komunikacione opreme u vrednosti od 296 miliona evra, ali francuske vlasti potvrdile su samo postignut dogovor o prodaji raketne opreme, u vrednosti od 168 miliona evra, odbijajući da daju izjavu o drugom ugovoru.

Libijski zvaničnici izjavili su da je ta država potpisala dva ugovora sa francuskim kompanijma o kupovini raketne i komunikacione opreme u vrednosti od 296 miliona evra, ali francuske vlasti potvrdile su samo postignut dogovor o prodaji raketne opreme, u vrednosti od 168 miliona evra, odbijajući da daju izjavu o drugom ugovoru. To je, ujedno, prvi ugovor, koji je Libija potpisala sa nekom zapadnom državom, otkako je EU ukinula sankcije toj državi 2004. Prošlog meseca libijske vlasti donele su odluku da oslobode pet bugarskih medicinskih sestara i jednog palestinskog doktora koji su bili optuženi da su namerno zarazili virusom HIV više od 400 dece u jednoj bolnici u Tripoliju 1998.
Francuski zvaničnici negirali su da su postigli takav dogovor sa Libijom u zamenu za oslobađanje medicinskih radnika. Libijski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni, rekli su stranim izveštačima da je se prvi ugovor odnosi na kupovinu raketa „milan“, u vrednosti od 168 miliona evra, dok se drugi odnosi na kupovinu opreme za komunikaciju u vrednosti od 128 miliona evra. Oba ugovora Libija je zaključila sa kompanijom Evropske aeronautičke odbrane i prostora( EADS). Ta kompanija i francuski ministar odbrane Erv Morin potvrdili su da je potpisan ugovor o prodaji raketne opreme, a francuski predsednik Sarkozi je izjavio da bi takvi navodi „možda mogli da budu tačni.“ Vođa opozicione Socijalističke partije Fransoa Oland zatražio je pokretanje parlamentarne istrage kako bi se utvrdile okolnosti pod kojima je došlo do tog sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari