"Parkiram kao džiber" protiv "Oka sokolovog": Sve više kritičkih građanskih akcija u Nišu 1"Pauk" u Nišu: Foto Niška inicijativa

“Parkiram kao džiber”, stalna je i sve popularnija “rubrika” na Fejsbuk profilu Niške inicijative, medijskog portala čiji je glavni i odgovorni urednik Srđan Nonić, inače civilni novinar koji uz rad na portalu pokreće i različite građanske akcije.

Građani sve masovnije prate “Parkiram…”, te aktivno dostavljaju priloge, a insititucije na ovakvo ukazivanje problema za sada uglavnom “ćute”.

U okviru ovakve “rubrike”, na FB profilu Niške inicijative postavljaju se snimci i fotografije automobila čiji su ih vlasnici bahato parkirali na sred kolovoza i tortoara, pešačkog prelaza, mesta za invalide, travnjaka…

Uslikani automobili najčešće nisu obični već je reč o policijskim i drugim službenim vozilima, luksuznim kolima, džipovima, i slično. Registarske tablice se ne sakrivaju.

Nonić: Cilj akcije je da vratimo sramotu u javni život

“Građani šalju dosta snimaka i slika na ovu temu, od kojih dobar broj nije upotrebljiv, jer nisu dobro urađeni. Snimam naravno i ja, kad god vidim takve situacije. ‘Parkiram kao džiber’ gleda veliki, i sve veći broj građana, koji na to uglavnom imaju dobru i pametnu reakciju. Oni čija se vozila nalaze na snimcima povremeno zovu i prete tužbama jer navodno ne smemo da objavljujemo registarske tablice, koje su inače javne, a ne privatne i zaštićene. Moj odgovor tim ljudima je uvek isti: ‘Tužite’”, kaže Nonić za Danas.

On kaže da nadležne institucije i službe nisu zvanično i javno reagovale na ovakve snimke, ali je nezvanično čuo da su neki policajci disciplinski sankcionisani zbog “uslikanog” pogrešnog parkiranja.

Problem je, međutim, što su novčano kažnjeni dobri policajci koji su, recimo, na kratko izašli da kupe burek, ali ne i “naši”.

“Cilj ovakve akcije je da vratimo sramotu u javni život. Da ih nateramo da se bar na momenat postide zbog nečega što urade. Da ih bar javno ‘izbrukamo’. Da znaju da ih građani posmatraju. Čini mi se da smo donekle uspeli jer je, recimo, skoro jedna moja drugarica, koja se na kratko pogrešno parkirala kako bi iz vozila izneli neke kutije, sasvim ozbiljno rekla: ‘Samo da me Nonić ne slika’“, kaže.

"Parkiram kao džiber" protiv "Oka sokolovog": Sve više kritičkih građanskih akcija u Nišu 6
Srđan Nonić: Foto V. Torović/Danas

On dodaje da je „Parkiram kao džiber“potpuno suprotna sistemu „Oko sokolovo“, koji će u Nišu biti uveden od 1. jula, a treba da omogući bolju kontrolu nepropisnog parkiranja, te oštrije sankcionisanje vozača.

“Parkiram…” je, kaže, vrsta društveno korisnog rada u interesu “običnih” građana, dok za “Oko sokolovo” sumnja da će biti “nepravedno”, u korist “naših” i “moćnih”, a na štetu “običnog čoveka”, pošto će parkiranje kontrolisati JKP Parking servis i Komunalna milicija, koji su “Pretorijanska grada aktuelne vlasti”.

Zbog toga je Niška inicijativa nedavno, a u korist “običnih građana”, objavila spisak ulica koje će “Oko sokolovo” nadgledati, dostavljen iz pouzdanih izvora.

Hirurške maske na spomenicima, cveće u rupama u asfaltu, sveće na panjevima…

Nonić je, inače, do sada podneo više prijava protiv nadležnih u gradu zbog sumnji u propuste i zloupotrebe, suorganizovao antifašističke proteste, na portalu Niška inicijativa objavio karikaturu policijskog majora Marka Petkovića, koji je potpisao veliki broj prekršajnih prijava protiv učesnika ekoloških protesta u Nišu iako ih nije legitimisao, zbog čega je saslušavan u policiji.

Kao opozicioni gradski odbornik i građanski novinar 2019. je, sa mobilnim telefonom u rukama, „presretao“  lokalne funkcionere ispred njihovih radnih mesta, pitajući ih da li i šta rade u korist građana, te snimke emitovao na društvenim mrežama.

Zajedno sa građanskim aktivistom Milošem Boškovićem krajem prošle godine pekao je kobasice ispred Skupštine grada, u znak protesta što Grad dozvoljava da se kiosci, a posebno ćevabdžinice, postavljaju “gde god ko hoće”, remeteći život građana, saobraćaj i zelene površine.

"Parkiram kao džiber" protiv "Oka sokolovog": Sve više kritičkih građanskih akcija u Nišu 7
Roštilj ispred Skupštine grada: Foto Niška inicijativa

Njih dvojica su, između ostalog, početkom 2020. postavili hirurške maske na spomenike Šabanu Bajramoviću, Miji Stanimiroviću, Filipu Filipoviću, Filipu Kljajiću, Sretenu Mladenoviću Miki, Konradu Žilniku i Stevanu Sremcu, protestvujući zbog toga što, kako su naveli, gradska vlast ne preduzima mere za smanjenje izuzetno velikog zagađenje vazduha.

Nizom građanskih akcija i performansa na svakodnevne probleme građana godinama ukazuje i Urbana gerila.

Ona je, između ostalog, nedavno postavila privremenu zaštitnu ogradu od automobilskih guma kod kružnog toka na Somborskom bulevaru, pozivajući  nadležne da reaguju i tu “crnu tačku” trajno obezbede. U znak protesta zbog aktuelne gradnje parkinga u neposrednoj blizini Osnovne škole „Sveti Sava“, takođe nedavno, iscrtali su parking mesta na jednom od terena za mali fudbal i „predložili“ da sportski tereni u svih 58 škola u Nišu budu pretvoreni u parkinge.

"Parkiram kao džiber" protiv "Oka sokolovog": Sve više kritičkih građanskih akcija u Nišu 8
Pomen posečenim kedrovima: Foto Urbana gerila

Kedrovima na Bulevaru Nemanjića koji su posečeni zbog izgradnje tržnog centra „Delta planet“ odali su počast paljenjem sveća na panjevima. U rupama i pukotinama na kolovozima i trotoarima “sadili” su cveće, a u jednoj od rupa su postavili lavor i “pecali ribu”. Nakon nekih od tih akcija, kolovozi i trotoari su zakrpljeni.

"Parkiram kao džiber" protiv "Oka sokolovog": Sve više kritičkih građanskih akcija u Nišu 9
Urbana gerila sadi cveće u rupama u asfaltu: Foto N1

“Uloga aktivnih građana i organizacija civilnog društva i jeste da ukazuju na izazove i probleme u društvenoj zajednici. Ovakve građanske akcije, pa bile one i satirične i kritičke, zašto da ne, nadležne institucije bi trebalo da gledaju kao pomoć, a ne kao  bilo kakvu ‘neprijateljsku delatnost’”, kaže za Danas Dragan Đorđević, predsednik niškog Odbora za ljudska prava.

dragan djordjevic,foto media reform centar niss
Dragan Đorđević: Foto Media reform centar

Đorđević dodaje da su društvene mreže postale novi alati uz pomoć kojih se na probleme efikasnije ukazuje, a građanske akcije postaju vidljivije i brže stignu do što većeg broja ljudi.

Takve akcije mogu pomoći i medijima da “ugledaju” i otvore neke teme, koje su važne i za zajednicu i za građane, kaže on.

 

Niška Policijska uprava i Saobraćajna policija ćute

Niška Policijska uprava nije odgovorila na pitanja Danasa da li je disciplinski sankcionisala pripadnike PU koji su se nepropisno parkirali službenim vozilom, a snimke ili fotografije koje to dokazuju objavio portal Niška inicijativa, uz propratni poruku „Parkiram kao džiber“.

Saobraćajna policijska ispostava u Nišu, takođe, nije odgovorila na naša pitanja da li je reagovala i sankcionisala građane koji su se nepropisno parkirali a snimke i fotografije o tome objavila Niška inicijativa, te da li i na koji način reaguje na informacije, fotografije i snimke koje objavljuju građani na društvenim mrežama ili ih joj neposredno dostavljaju.

Više od hiljadu banovanih zbog pretnji

“Više ne idem u policiju da prijavljujem pretnje koje mi zbog ovoga što radim stižu na portalu Niška inicijativa i Fejsbuku. Nema svrhe, policija do sada nije ni približno adekvatno reagovala. Sada samo banujem one koji ozbiljnije prete, vređaju i koriste govor mržnje, a takvih je već više od hiljadu”, kaže Nonić.

“Jel gotov most”

Ozbiljniju pažnju dela javnosti privukao je prošle godine veb- sajt “Jel gotov most”, nepoznatih autora, koji je “brojao” dane rekonstrukcije Tvrđavskog mosta u centru Niša.

Sajt je podsećao posetioce da delimični remont ovog mosta, dugačkog tek nešto više od 50 metara, traje duže nego kompletna izgradnje Empajer stejt bildinga, oblakodera u Njujorku sa 105 spratova (485 dana), čovekovog putovanja od Zemlje do Marsa (270 dana), oba balkanska rata (283 dana), savezničkog oslobađanja Zapadne Evrope od Nemaca (85), Albanske golgote (54 dana).

Po završetku sanacije, sajt nije ugašen već je ostao “kao spomenik u znak sećanja na podvig gradonačelnice Dragane Sotirovski”, kojoj autori pripisuju ključnu odgovornost što je ona trajala čitavih 484 dana.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari