Članovi Evropskog parlamenta našli su se na udaru žestokih kritika nakon objavljivanja vesti da su sredstva u vrednosti od više miliona evra koja se prikupljena putem poreza potrošili na propagandne TV spotove, ski vikende i kurseve jezika. Ilustracije radi, procenjuje se da su parlamentarci potrošili više od 70.000 evra na provod u hotelima smeštenim podno italijanskih Alpa, a na ta putovanja uglavnom su odlazili u društvu ostalih članova porodice.

U najnovijim izveštajima takođe se navodi da je osam miliona evra potrošeno prilikom pokretanja televizijske stanice „Evroparl TV“, koja uglavnom prenosi sednice Evropskog parlamenta, što je ocenjeno kao „predimenzionirana propaganda“. Prema mišljenju britanske političarke Marte Andersen taj kanal predstavlja „šalu“ jer Evropljani nisu zainteresovani da prate „dosadna zasedanja i rasprave“. Štaviše, belgijski političar Bart Stes smatra da sredstva iz budžeta u vrednosti od 1,3 milijarde evra nisu bila namenjena za finansiranje ski vikenda na koje su odlazili parlamentarci i njihove porodice.

Evropskim parlamentarcima takođe se zamera da su u protekle dve godine često odsustvovali sa posla, što je usporilo donošenje pojedinih važnih odluka. U dokumentu se navodi i da je 341 miliona evra izdvojeno za renoviranje sportskog centra u okviru Parlamenta, uključujući zamenu tuševa i kabina u kupatilima. Mets Person, direktor ekspertske organizacije „Otvorena Evropa“ ocenjuje da taj dokument pokazuje da parlamentarci „nemilice troše novac poreskih obveznika. „Imajući u vidu lošu ekonomsku situaciju, postavlja se pitanje kako članovi Evropskog parlamenta mogu da opravdaju činjenicu da su trošili novac na skijanje“, naglašava Person.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari