Partije bez kazne zbog uznemiravanja građana 1Foto: twitter

Stranački aktivisti u Srbiji odavno su prešli granicu dozvoljenih političkih aktivnosti na terenu i u „radu“ sa biračima krše niz zakona, zbog kojih građani mogu da ih prijave policiji – zbog uznemiravanja, upornih dolazaka, traženja ličnih podataka ili sigurnog glasa za svog predstavnika.

Merenje krvnog pritiska po kućama ili čak pružanje frizerskih usluga, što je poslednja u nizu aktivnosti Srpske napredne stranke, takođe su prekršaji za koje bi stranke trebalo da odgovaraju.

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti, čije sprovođenje kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije, jasno precizira koje su aktivnosti stranaka dozvoljene, a za koje bi one trebalo da snose odgovornost. Međutim, nijedna do sada nije sankcionisana zbog nezakonitog ponašanja svojih aktivista u nizu predizbornih kampanja. Činjenica je da stranke takve aktivnosti podržavaju i finansiraju, zbog čega bi trebalo da reaguje Agencija za borbu protiv korupcije. Humanitarne aktivnosti, pružanje pravne i zdravstvene pomoći, podela osnovnih životnih namirnica (ulje, šećer, brašno, hleb, mleko…) i novca biračima, samo su neki od grubljih prekršaja političkih partija.

Predsednik Advokatske komore Srbije, Dragoljub Đorđević, kaže za Danas da je ponašanje stranačkih aktivista na terenu postalo ne samo nepristojno i nemoralno, već spada u uznemiravanje.

– Nenajavljeno lupanje na vrata i zahtevanje da se politički izjasnite jeste atak na privatnost i u direktnoj je suprotnosti pravilima demokratije, gde su politička osećanja i opredeljenja definisana kao intima čoveka. Vršenje pritiska na građane na taj način je nedopustivo i kažnjivo – naglašava Đorđević.

Direktor CeSID-a, Bojan Klačar, kaže za naš list da je terenska kampanja legitimna i uobičajena u većini demokratskih zemalja, ali da se kod nas stranački aktivizam zloupotrebljava jer izlazi van legalnih okvira. 

– Stranački aktivisti mogu da idu od vrata do vrata, dostavljaju propagandni materijal, pričaju sa biračima. To je terenska kampanja koja se praktikuje svuda u svetu i u tom smislu nema prekršaja. Suvereno pravo svakog građanina je da ne mora aktivistima da otvori vrata ili sa njima priča. Ali, ako su oni i pored toga uporni, nastavljaju da dolaze i zvone na vrata, to postaje prekršajno delo. Kao i kod svakog oblika uznemiravanja, građani mogu da se obrate policiji – ističe Klačar. Kao teže prekršaje, naš sagovornik navodi traženje ličnih podataka i pravljenje evidencije birača, čime se krši niz zakona vezanih za privatnost i zaštitu podataka o ličnosti.

– Sledeći problem su aktivnosti koje stranke po zakonu ne bi smele da rade – da pružaju zdravstvene, pravne ili bilo kakve druge usluge. To je u suprotnosti sa Zakonom o finansiranju političkih aktivnosti, čije sprovođenje kontroliše Agencija za borbu protiv korupcije – naglašava Klačar.

Niko iz Srpske napredne stranke, čiji aktivisti prednjače u kršenju zakona u radu sa biračima na terenu, nije želeo da komentariše za naš list navode stručnjaka o njihovim nelegalnim aktivnostima.

Dozvoljena sredstva za političke aktivnosti:

Zakon o finansiranju političkih aktivnosti podrazumeva sredstva za finansiranje redovnog rada političkih subjekata za: rad sa biračima i članstvom; troškove prevoza i održavanja skupova; troškove promocije, reklamnog materijala i publikacija; troškove istraživanja javnog mnjenja, obuke; međunarodnu saradnju; troškove zarada i naknada zaposlenih; komunalne troškove;

Obradović: Represalije nad narodom

Predsednički kadidat Dveri Boško Obradodović ističe za Danas da aktuelni režim vrši represalije nad čitavim narodom.

– Jedan čovek vlada obesmišljavanjem institucija, strahom, pretnjama i potkupljivanjem. Građanima je to postalo jasno, ocenjuje Obradović.