Pašalić: Potrebno društveno okruženje koje prepoznaje potrebe osoba sa invaliditetom 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Potrebno je izgraditi društveno okruženje koje će u svakoj životnoj situaciji umeti da prepozna i odgovori na stvarne potrebe osoba sa invaliditetom i koje će im inkluzivnim merama omogućiti potpunu integraciju u društvo, izjavio je danas zaštitnik građana Zoran Pašalić.

Pašalić se povodom 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sastao sa predstavnicima Udruženja studenata sa hendikepom koji su mu predočili izazove sa kojima se mladi sa invaliditetom svakodnevno suočavaju, kao i rešenja za te probleme, saopšteno je iz kancelarije Ombudsmana.

Izvršni direktor tog udruženja Milan Janković i koordinatorka za odnose sa javnošću Katarina Kel predstavili su projekat „Dijalog za razvoj inkluzivnih politika u oblasti učeničkog i studentskog standarda za učenike i studente sa hendikepom u lokalnim zajednicama“, čiji je cilj stvaranje jednakih mogućnosti mladih sa invaliditetom u konkurisanju za učeničke i studentske stipendije u lokalnim zajednicama.

Kako su naglasili, istraživanja koja su sproveli proteklih meseci pokazala su da trećina lokalnih samouprava uopšte ne dodeljuje stipendije učenicima i studentima, dok u lokalnim zajednicama u kojima mladi sa hendikepom mogu da konkurišu za pomoć u školovanju, u neravnopravnom su položaju u odnosu na svoje vršnjake koji ne žive sa hendikepom.

Zaštitnik građana je ponudio podršku institucije u vidu sugestija prema lokalnim zajednicama da se prepozna potreba unapređenja položaja srednjoškolaca i studenata sa hendikepom kako bi pod jednakim uslovima konkurisali za stipendije u svojim lokalnim zajednicama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari