Pašalić povodom Svetskog dana deteta: Deca najosetljivija kategorija u svakom društvu 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je danas da su u svakom društvu deca generalno najosetljivija i najnezaštićenija kategorija, što kako je naveo, posebno važi za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom, teško bolesnu decu, decu koja žive i rade na ulici i decu izbeglice, žrtve rata i nasilja.

Ombudsman je u saopštenju povodom 20. novembra, Međunarodnog dana deteta, ocenio da deci sa smetnjama u razvoju treba obezbediti „potpunu i fleksibilnu“ podršku zbog čega su kako je naveo, državi potrebni obučeni profesionalci.

Kancelarija ombudsmana organizovala je povodom Međunarodnog dana deteta onlajn sastanak o položaju dece sa smetnjama u razvoju na kom je ocenjeno da su ona uglavnom isključena i odbačena iz društva, da nisu prihvaćena ni od vršnjaka niti lokalne zajednice i da je najvažnije edukovati decu o kvalitetima i pravima njihovih vršnjaka sa smetnjama u razvoju.

Svetski dan deteta proglašen je 20. novembra 1954. u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija a pet godina kasnije usvojena je i Deklaracija o pravima deteta.

Generalna skupština UN usvojila je 20. novembra 1989. godine Konvenciju o pravima deteta, prvi međunarodni dokument u oblasti ljudskih prava koji se posebno bavi decom.

Osnovni principi tog dokumenta su pravo na život, opstanak i razvoj, najbolji interes deteta, pravo na participaciju kao i pravo na nediskriminaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari