Pašalić: Problem građana "ćutanje administracije" 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Zaštitnik gradjana Zoran Pašalić izjavio je danas da građani Srbije nisu dovoljno informisani o svojim pravima i da će se situacija popraviti kada u oktobru 2019. godine počne primena usvojenog Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći.

Pašalić je u razgovoru sa direktorima javnih ustanova u Rumi ukazao na to da se građani toj instituciji najčešće obrate tek onda kada prođu rokovi za žalbe i kada su sudski sporovi već završeni, jer nisu bili dobro informisani.

„Mi pokušavamo da kažemo ljudima da dodju kod nas i kad ne znaju da li je to u našoj nadležnosti, jer će izgubiti dragoceno vreme“, kazao je Pašalić.

Direktor Osnovne škole „Zmaj Jova Jovanović“ u Rumi Zoran Drobac rekao je da je problematično to što su nastavnici često izloženi napadima od strane roditelja i učenika, koji su skloni i da fotografije nastavnika objavljuju na društvenim mrežama.

Pašalić ga je posavetovao da škola treba da prijavi svaki takav slučaj.

„Jedini način je da na svaku priču reagujete, sigurno da ne možete u startu da nešto pokrenete, ali možete to da evidentirate kao pojavu“, rekao je Pašalić.

On je dodao da je problem građana „ćutanje administracije“ i ocenio da do toga dolazi jer su na tim mestima zaposleni nekompetentni ljudi „u šta se više puta uverio“.

„Veliki problem je nepoverenje građana u sistem, a jedino rešenje je pridržavati se zakona“, pojasnio je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari