Pašalić: Uprkos zabrani, deca i dalje prisiljena da rade najteže fizičke poslove 1Zoran Pašalić Foto: Medija centar

Danas je nezamislivo da postoji bilo čija eksploatacija, a pogotovo dece, izjavio je zaštitnik građana Zoran Pašalić povodom 12. juna, Međunarodnog dana borbe protiv dečjeg rada i dodao da su u mnogim zemljama, uprkos zabrani, deca i dalje prisiljena da rade najteže fizičke poslove.

Zaštitnik građana ističe u saopštenju da više od 200 miliona dece u svetu, uključujući i našu državu, izloženo je najgorim oblicima dečjeg rada i to u uslovima koji su štetni i opasni po njih, što za posledicu ima da veliki broj dece umre zbog nesreće na radu.

„Toj deci je uskraćeno adekvatno obrazovanje, zdravlje i nemaju pristup uslugama socijalne zaštite i zaštite od nasilja, zlostavljanja, zanemarivanja i eksploatacije. Život u siromaštvu i socijalnoj isključenosti dece koja žive i rade na ulici su pokazatelji da država nije svoj deci, bez razlike, obezbedila jednake egzistencijalne uslove. Ova deca su najčešće izolovana, diskriminisana, vidljiva na ulici i samim tim pod većim rizikom da budu izložena višestrukom nasilju i zloupotrebam“, ocena je koju je Zaštitnik građana ponovio u više svojih izveštaja.

Zakon o javnom redu i miru ne prepoznaje decu koja su gurnuta u dečje prosjačenje, dečju prostituciju i najgore oblike dečjeg rada kao žrtve zlostavljanja i iskorišćavanja, već ih tretira kao počinioce prekršaja i propisuje njihovu odgovornost ukoliko su dostigli uzrast prekršajne odgovornosti, ističe Pašalić.

Svetski dan borbe protiv izrabljivanja dečijeg rada je podsetnik na nepravedan položaj dece koja su izložena najgorim oblicima rada s ciljem podizanja svesti, ali i podsticanja aktivnosti za suzbijanje svakog oblika izrabljivanja dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari