Pastor: Nastavljaju se radovi na Akva parku na Paliću 1Foto: J. Patarčić/Danas (Arhiva)

“Sa današnjim danom se stvaraju svi preduslovi za nastavak radova na ovom lokalitetu”, kazao je Ištvan Pastor, predsednik Skupštine Vojvodine, koji je i predsednik Skupštine preduzeća “Park Palić”, prilikom obilaska gradilišta Akva parka.

Kako je objasnio Pastor, radovi na izgradnji ovog kompleksa na Paliću su počeli davno i u njih se krenulo sa velikim ambicijama, ali pripremljenost i odgovornost za započinjanje ovih radova nisu ni izbliza bili u skladu sa tim ambicijama.

“Zbog toga smo u proteklih godinu i po dana vreme potrošili na to da ispravimo sve ono što je u prethodnom periodu kao propust učinjeno od strane onih koji su vodili firmu i vodili ovu investiciju. Imali smo veliki problem zato što nije bila zatvorena finansijska konstrukcija za završetak ovih radova. Imali smo neverovatnih problema zbog toga što je bila krajnje nepotpuna projektna dokumentacija, bez dozvola, bez dozvola za priključke i niza drugih veoma trivijalnih, ali izuzetno složenih i bitnih preduslova”, objasnio je Pastor zbog čega je realizacija ovog projekta bila u zastoju.

Prema njegovim rečima, sada je sve to otklonjeno, a Vlada Srbije je prošle nedelje donela odluku o odobravanju prva dva miliona evra u dinarskoj protivvrednosti sa kojima će se radovi nastaviti.

“Planira se da se u rebalansu budžeta Republike Srbije, koji se očekuje na jesen, uključi dodatnih četiri miliona evra u dinarskoj protivvrednosti. Subotički budžet je predvideo oko milion evra u dinarskoj protivvrednosti, iz tih sredstava po našem ubeđenju će biti moguće okončati sve one radove koji su započeti i koji treba da budu započeti da bi se završilo”, kazao je Pastor.

On je dodao da će po poslednjoj projekciji vrednosti radova iz januara ove godine, to biti dovoljno novca da za okončanje projekta, “što je otprilike još jedanput toliki iznos sredstava koji je do sada bio uložen u ovu investiciju”.

“Ova investicija je izuzetno neophodna i veoma očekivana i važna zbog toga što će stvoriti minimalne realne pretpostavke da Palić bude privlačna turistička destinacija tokom čitave godine. Mislim da je to strašno važno za Palić, mislim da je strašno važno za Suboticu, izuzetno je važno za čitavu državu koja raspolaže sa neverovatnim turističkim potencijalima, ali ti turistički potencijali dobijaju puni sjaj, ako taj dragulj koji se naziva Palić, isto tako bude izgrađen i deo toga”, istakao je Pastor.

Pastor je dodao da su nastavljeni i razgovori o realizaciji hotelskog kompleksa između Muškog štranda i hotela “Prezident”, što bi trebalo dodatno da obogati sadržaj na Paliću.

Kupanje u jezeru se ne preporučuje, razmišlja se o instalaciji bazena

Kvalitet vode u Palićkom jezeru je i dalje takav da se kupanje u njemu ne preporučuje, kazao je Ištvan Pastor, dodajući da ono što je sada tehnološki moguće i o čemu se razmišlja, jeste da se u samo jezero instalira bazen čija bi voda bila čistija od vode u jezeru i u kojem bi se moglo kupati.

“Ono što bi bilo bitno da se prvo sagleda je tehničko-tehnološka komponenta te ideje, da li to što negde drugde funkcioniše može da se postavi ovde i da li ovde to može da funkcioniše. Ako se u odnosu na to dobije pozitivan odgovor, onda treba tražiti finansijsku konstrukciju i poslovnu konstrukciju kako bi se to moglo realizovati. Nadam se da ćemo u sledećih nekoliko meseci i u odnosu na to imati ideju ili nekakav realan projekat”, kazao je Pastor.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari