Patrijarh Pavle o Oluji: U borbi protiv neprijatelja postupati viteški i ljudski 1Foto: Arhiva / Danas Online

Povodom pete godišnjice akcije hrvatske vojske Oluja u kojoj je proterano više od 200.000, a ubijeno ili nestalo više od 1.800 Srba, parastos je 2000. godine u crkvi Svetog Marka služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve – Pavle.

„Pomolimo se za duše naših predaka, otaca, majki, braće, sestara i dečice koja u ovim nesrećama koje nas snađoše i snalaze, poginuše od zločinca. Ali, sa verom da duše njihove su žive i da će oni kao živi izaći pred Boga živoga“, poručio je patrijarh Pavle u obraćanju posle parastosa.

Kako je preneo Danas, patrijarh je poručio da je jedini opravdan rat onaj odbrambeni, a ne osvajački i nasilnički.

„Da sa obrazom i ugledajući se na naše svete pretke branimo se od zločinaca, i pri tome da uvek postupamo viteški i ljudski“ – rekao je Pavle.

On je istakao da će vera sačuvati narod u Srbiji, na Kosovu i Metohiji i svudau svetu.

Na području Banije, Like, Korduna i Severne Dalmacije, 5. avgusta 1995. godine počela je hrvatska vojna operacija poznata pod nazivom Oluja, podsetio je list Danas.

Tom prilikom došlo je do egzodusa više od 200.000 Srba iz Republike srpske Krajine u SR Jugoslaviju i Republiku Srpsku. Pozivajući se na podatke humanitarnih organizacije, list Danas je pisao da je broj prognanih i izbeglih Сrba veći od 300.000.

„Područje zahvaćeno hrvatskom ofanzivom napustilo je gotovo celokupno srpsko stanovništvo“, piše u izveštaju Danasa.

Povodom stradanja i progona srpskog naroda, 25 godina kasnije parastos je u Sremskoj Rači služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej.

„(Oluju) obeležavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji“, rekao je Irinej, prenela je agencija Beta.

On je tom prilikom ocenio kako je proterivanje Srba u Hrvatskoj počelo 1941. za vreme fašističke NDH, i traje sve do danas.

Taj događaj za srpski narod „nije došao od nekog dalekog i nepoznatog naroda, već od naroda sa kojim govori isti jezik i sa gotovo istom verom, a sa kojim je živeo vekovima i delio dobro i zlo“, rekao je Irinej  na mostu u Sremskoj Rači, preko kojeg su izbeglice 1995. ušle u Srbiju.

Izradu sadržaja podržala Ambasada SAD u okviru projekta “Digitalizacija arhive Danasa”. Stavovi izneti u tekstu su stavovi autora i nužno ne izražavaju stavove Vlade SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari