Patrijarh Porfirije: Rezolucija o Srebrenici namenjena da polarizuje i deli narod 1Foto: FoNet/SPC

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije kazao je danas da je usvajanje Rezolucije o Srebrenici u crnogorskom parlamentu namenjeno da „polarizuje i deli (narode)“ i da su se predstavici zvanične Podgorice koji su je izglasali „stavili u službu sila ovog sveta koje postoje samo i isključivo na polarizacijama“.

On je besedi koju je održao na verski praznik Duhovi ispred crkve Svete Trojice u Sremčici kazao da su predstavnici vlasti u Crnoj Gori „izneverili poverenje mitropolita (crnogorsko-primorskog) Amfilohija“, iako su na „snazi (Amfilohija) došli na mesto da grade mostove i otupe oštrice“.

„Izneverili su samim tim, usuđujem se da kažem, i blagodat Božju… Kako neko može nama upravljati? Tako što će nas polarizovati, podeliti. Jedne proglasiti za bele, a druge za crne. Davno je latinska poslovica rekla ‘zavadi pa vladaj'“, kazao je patrijarh u besedi koju je preneo TV Hram.

Patrijarh Porfirije rekao i da svi narodi imaju „posebnosti i specicifičnost“, ali da to nije razlog da budu udaljeni jedni od drugih.

„Mi podržvamo da svaki narod ima svoju državu, u tome vidimo blagoslov i izraz slobode, mogućnost da svako razvija svoj specifičan dar da ga razvija i da daruje sebe drugome, ali i da prima drugoga sebi u svoje naručje…“, poručio je patrijarh.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.