Patrijarh Porfirije služio liturgiju u Sabornoj crkvi u Sentandreji 1foto FoNet/MOD

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije služio je danas, drugog dana posete Eparhiji budimskoj, svetu arhijerejsku liturgiji u Sabornoj crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Sentandreji, saopšteno je iz SPC.

„Ako nam je Hristos na prvom mestu u našim životima, sve ostalo će doći na svoje mesto. Zato je važno šta su prioriteti u našim životima“, rekao je patrijarh Porfirije u obraćanju prisutnima.

Govoreći o Srbima koji žive izvan svoje matične zemlje, patrijarh Porfirije je rekao da su „pravoslavni Srbi očuvali svoj identitet svuda po svetu“ zahvaljujući pravoslavlju.

„Da su bili samo Srbi, a tek usput i pravoslavni, ne bi bilo ni pomena o njima. Međutim, zato što su bili pravoslavni, što su sazidali osam velelepnih hramova ovde u Sentandreji i dan danas su blagodaću Božjom, i naravno hrišćanskom ljubavlju i razumevanjem drugih koji su ovde živeli opstali. Stoga, Sentandreja, ovdašnji Srbi i naša pravoslavna crkva mogu biti najbolji mogući primer svim pravoslavnim Srbima gde god da žive, pa i u Srbiji“, rekao je patrijarh Porfirije.

Liturgiji u Sentandreji su prisustvovali i zamenik predsednika Vlade Mađarske Zolt Semjan, kardinal Peter Erde, Кirile, iguman Кiril iz manastira Panonhalma, ambasadori Srbije i Bosne i Hercegovine Ivan Todorov i Biljana Gutić Bjelica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari