Paunović: Napredak u obrazovanju manjina 1

Direktorka Kancelarije Vlade Srbije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović izjavila je danas za RTS da 60.000 dece u Srbiji pohađa nastavu na jezicima nacionalnih manjina.

Ona je ocenila da je veliki napredak u obrazovanju nacionalnih manjina.

Pravo nacionalnih manjina deo je pregovaračkog poglavlja 23, a pre otvaranja pogavlja 26 potpisan je aneks Memoranduma za pripremu i štampu nedostajućih udžbenika za narednu školsku godinu za nacionalne manjine, uključujući hrvatsku, podseća RTS.

Sada su samo dodati aneksi u budžetu kojim su predviđena sredstva za štampanje udžbenika, kao i budžetski fond za sve ono što su dodatni zahtevi nacionalnih manjina a što nije uključeno u redovan rad i sredstva koja su već predviđena, objasnila je Paunović.

Pristup koji Vlada ima prema svakoj od 26 nacionalnih manjina, a to su jednaka prava, standard je od koga se ne odstupa, naglasila je ona.

Paunović je rekla da će i sledeće godine u fokusu biti aktivnosti na temu obrazovanja i informisanja na jezicima nacionalnih manjina i veća zastupljenost u lokalnim samoupravama i državnoj upravi.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari