Paunović: Srbija ispunjava preporuke UN 1Foto:FoNet Božidar Petrović

Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije na implementacionom sastanku o ljudskim pravima u Varšavi, predstavila je sistem za praćenje primene preporuka iz ove oblasti dobijenih od Ujedinjenih nacija.

Na sastanku je istaknuto da je Srbija, potpisnik osam osnovnih međunarodnih ugovora o ljudskim pravima i da je posvećena ostvarivanju njihovih ciljeva.

„Srbija aktivno participira u kreiranju i implementaciji novih standarda u unapređenju i zaštiti ljudskih prava. Kontinuirano praćenje i izveštavanje o stanju ljudskih prava u zemlji, kao i sprovođenje preporuka dobijenih od ugovornih tela UN, predstavljaju i osnov za izradu državnih politika u oblasti ljudskih prava“, rekla je Paunović.

Vlada Srbije obrazovala je Savet za praćenje mehanizama UN za ljudska prava, 19. decembra 2014. s ciljem da razmatra i prati primenu preporuka koje Srbija dobija od mehanizama UN za ljudska prava, da predlaže mere za primenu dobijenih preporuka, daje mišljenja o napretku ljudskih prava u izveštajnom periodu, kao i da daje stručna objašnjenja o stanju ljudskih prava i rezultatima koji su ostvareni primenom preporuka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari