PCR test najskuplji u Srbiji 1Foto: EPA-EFE/ CARLOS DE SAA

Četvoročlana porodica, sa dvoje tinejdžera starijih od 12 godina, koja bi u ovom trenutku krenula za Grčku morala bi da izdvoji oko 120 evra samo za antigenske testove (koji su jeftiniji od PCR testova), ako odrasli članovi nisu vakcinisani.

Pre povratka bilo bi im potrebno da obezbede još dodatnih 160 evra za negativne PCR testove, kako nakon ulaska u Srbiju ne bi morali da idu u desetodnevnu izolaciju. Pri povratku iz Grčke ne bi mogli da iskoriste jeftiniju varijantu, i prlože antigenske testove pošto ih Srbija ne priznaje, osim ako putnici ne dolaze iz Amerike.

Pri tome, čak i ako su roditelji vakcinisani, troškovi testova za decu, koja inače i ne mogu da prime vakcinu, jesu značajni. U prethodno pomenutom primeru ukupno za testove za tinejdžere moralo bi se da se izdvoji oko 140 evra.

S obzirom na ovako visoke troškove, Nacionalna asocijacija turističkih agencija Srbije – Juta uputila je nedavno inicijativu Vladi Srbije da se između ostalog smanji cena PCR testova kao i da se obezbede besplatni PCR testovi za decu do 16 godina čiji su roditelji vakcinisani. Kako za Danas objašnjava Aleksandar Seničić, direktor Jute, zvaničan odgovor još uvek nije stigao, s tim da im je rečeno da su predlozi naišli na odobravanje u Kriznom štabu i da će ih ovo telo razmatrati u narednih nekoliko dana.

– Nažalost, niko nas nije zvao niti je tražio od nas neka dodatna objašnjenja za ovu inicijativu. Iskreno, znajući kako sporo sve funkcioniše, ne očekujem da će odluka o našoj inicijativi doći brzo. Na nama je naravno bilo da pošaljemo naše predloge – kaže Seničić.

Cena PCR testa u Srbiji je 9.000 i od aprila ona je ista i za srpske državljane i za strane (za strance je prethodno bila 18.000). U poređenju sa zemljama u okruženju, ovo je jedna od najviših cena, pošto se u Severnoj Makedoniji i Grčkoj PCR može uraditi za 40 evra, u Crnoj Gori za 50, Mađarskoj 55, Bugarskoj 65, dok su u Hrvatskoj i Sloveniji cene veće i kreću se i do 100 evra.

– Naš predlog je da se smanje cene PCR testova i za domaće i za strane državljane s obzirom da ovakve cene jesu problem za strance pošto veliki broj zemalja zahteva negativan PCR test pri povratku i to jeste ograničenje, jer su PCR testovi u drugim zemljama uglavnom jeftiniji nego u Srbiji. S druge strane, smanjenje cene bi omogućilo našim državljanima koji nisu vakcinisani da imaju veći izbor gde će letovati ove godine – navodi Seničić.

Juta je takođe predložila i da se srpskim državljanima, koji nisu vakcinisani, pri povratku u zemlju omogući da umesto PCR testa pokažu antigenski test. Ova vrsta testa inače je jeftina (u Srbiji košta 3.500 dinara), i trenutno je kao alternativu prihvata značajan broj zemalja.

– Neobično je i nelogično da očekujemo da druge države prihvataju naše antigen testove kao alternativu PCR, a da mi sami za svoje državljane ne prihvatamo tu mogućnost. Ne vidim zašto našim građanima koji se vraćaju iz inostranstva ne bi bilo omogućeno da po povratku u zemlju urade antigenski test i na taj način prekinu obaveznu izolaciju – ističe Seničić.

Kako trenutno većina turističkih destinacija očekuje da deca mlađa od 12 godina (a ponegde je ta starosna granica i niža, videti okvir), imaju negativan PCR test pri prelasku granice, Juta je predložila i da se troškovi testiranja za ovu populaciju, koja inače i ne može da se vakciniše, smanje.

– Naš predlog je bio i da za decu do 16 godina, čiji su roditelji vakcinisani, budu obezbeđeni PCR besplatni testovi, a za onu decu, čiji roditelji nisu vakcinisani, PCR testovi imaju najnižu moguću cenu – dodaje Seničić.

Na kraju Juta je predložila i da se mladima koji su vakcinisani obezbede vaučeri u vrednosti od 50 evra kako bi se ova grupa stimulisala da primi vakcinu, o čemu je do sada i bilo najviše govora u medijma.

– Želeli smo da kroz ovu inicijative nađemo zajedničko rešenje kako bismo na jednoj strani ohrabrili jedan deo građana da se vakcinišu a na drugoj smanjili troškove onima koji ne žele da se vakcinišu a putovali bi. Mi nemamo ništa protiv da ljudi ostaju u Srbiji ali je bolje da im damo izbor pa da se kvalitetom borimo sa drugim turističkim destinacijama – zaključuje Seničić.

Bez testa za decu do 12 godina u četiri zemlje

Aleksandar Seničić objašnjava da trenutno Hrvatska, Bugarska, Tunis, Kipar omogućavaju deci do 12 godina da uđu bez bilo kakve potvrde o testiranju. U Grčkoj je takav ulazak bez testa moguć za decu do pet godina, s tim da sagovornik Danasa napominje da se očekuje da ova zemlja uskoro podigne granicu do deset ili 12 godina. Na kraju, za Egipat deci mlađoj od šest godina ne treba negativan test na korona virusa, ali se i za ovu destinaciju očekuje da uskoro podigne granicu do 12 godina.

Pravila za ulazak u Srbiju

Trenutno važeći propisi navode da osobe koje nisu vakcinisane u Srbiju mogu ući ako imaju negativan PCR test ne stariji od 48 odnosno 72 sata, ili antigen test, ako dolaze iz Amerike. Ova ograničenja ne odnose se na državljane Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Mađarske, Severne Makedonije i Crne Gore. Takođe deca mlađa od 12 godina, mogu ući u Srbiju bez testa ako roditelji poseduju prethodno pomenute testove. Prema poslednjoj odluci Kriznog štaba državljani Srbije koji putuju u Nemačku ne moraju da plaćaju PCR odnosno antigen test.