Pedagoški fakultet u Užicu obeležio svoj dan i vredan jubilej 1Foto: Grad Užice

Svečanom akademijom i prigodnim programom, obeležen je Dan Pedagoškog fakulteta u Užicu i tri decenije rada te visokoškolske ustanove koja je, do pre nekoliko godina, nosila naziv Učiteljski fakultet.

Fakultet je deo Univerziteta u Kragujevcu i obrazuje učitelje i vaspitače na osnovnim, master i doktorskim studijama, pedagoge na osnovnim studijama, kao i trenere u sportu na osnovnim strukovnim studijama.

Studentima, koji su u prethodnoj godini završili školovanje, dodeljene su diplome, a svečanosti su, između ostalih, prisustvovali prof. dr Nenad Filipović, rektor Univerziteta u Kragujevcu i predstavnici lokalne samuoprave.

Dekanka prof. dr Snežana Marinković je, nakon osvrta na bogatu istoriju školovanja učitelja u Užicu, istakla da nastavnici tog fakulteta učestvuju u razvojnim nacionanim i međunarodnim projektima.

Pedagoški fakultet u Užicu obeležio svoj dan i vredan jubilej 2
Foto: Grad Užice

„U prethodnom periodu, samostalno smo objavili više od 240 monografija, udžbenika, praktikuma i zbornika. Sarađujemo sa brojnim visokoobrazovnim ustanovama u zemlji i inostranstvu, a naši studenti i profesori su bili i gosti i domaćini kolegama iz više zemalja Evrope i sveta”, poručila je dekanka.

Ona je dodala da na fakultetu radi 31 nastavnik i saradnik, da fakultet ima optimalan prostor i biblioteku sa više od 50.000 knjiga, a da studenti mogu da računaju na smeštaj u novom Studentskom domu, koji ima sa 276 mesta.

Pedagoški fakultet u Užicu obeležio svoj dan i vredan jubilej 3
Pedagoški fakultet u Užicu/Foto: N. Kovačević

Inače, Užice ima dugu tradiciju školovanja učitelja, jer je 1919. godine, u tadašnjoj gimnaziji, osnovano pedagoško odeljenje.

Šest godina kasnije, otvara se Državna mešovita učiteljska škola, a 1972. godine Pedagoška akademija. Ona je 1993. prerasla u Učiteljski fakultet koji je, 2017. godine, promenio naziv u Pedagoški fakultet.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari