Pedala najgorem gradonačelniku Beograda: Udruženja „Ulice za bicikliste“ u subotu dodeljuje „priznanje“ Šapiću 1Foto: Ulice za bicikliste (arhiva)

Udruženje Ulice za bicikliste pozivamo sve bicikliste i biciklistkinje da dođu u subotu, 28. oktobra u 14:30 na Trg Nikole Pašića, kada će odlazećem gradonačelniku Beograda Aleksandru Šapiću uručiti pedalu, „uz molbu da se ne vraća na tu poziciju“.

„I posle njegove sportske karijere Aleksandar Šapić nastavlja da osvaja titule. Posle nešto više od godinu dana na mestu gradonačelnika, Šapić od udruženja dobija zlatnu pedalu kao gradonačelnik koje je umesto unapređivanja biciklističke infrastrukture uspeo da smanji broj biciklističkih staza u Beogradu“, navodi se u saopštenju Udruženja „Ulice za bicikliste“.

Kako dodaju, iako je bicikl najzdravije, najodrživije i najefikasnije prevozno sredstvo, koje se potencira u svim razvijenim i bogatijim zemljama širom Evrope i sveta, u Beogradu je on potpuno zanemaren, često banalizovan ili čak demonizovan.

„Od ambicioznih 500 kilometara biciklističkih staza koje su obećavali da će izgraditi do 2030. godine do sada je izgrađeno manje od jedan odsto. Od dolaska na vlast Aleksandra Šapića situacija se dodatno pogoršava. Nije izgrađen ni metar biciklističkih staza, ali je zato ukinuto 400 metara u ulici Nikole Dobrovića koja povezuje Bežanijsku Kosu i Novi Beograd“, ističu biciklisti.

Navode da je loša politika gradonačelnika dovela do ukidanja zelenih površina, drvoreda, biciklističkih staza, pa čak i parkinga zarad povećanja broja traka za automobile.

„Zbog svih pogrešnih mera koje su krunisane smanjenom biciklističkom mrežom koju ostavlja nakon svog mandata, bivši gradonačenlnik Šapić Aleksandar zavredio je priznanje zlatne pedale. Zato ovaj mesec, na 144. Kritičnu masu pozivamo sve bicikliste i biciklistkinje da nam se pridruže protestnoj vožnji do Bežanijske kose, da uručimo zlatnu pedalu čoveku koji je zaslužan za sve veće saobraćajne gužve, zagađenje u gradovima i smanjenu bezbednost svih učesnika i učesnica u saobraćaju“, poručuju iz Udruženja „Ulice za bicikliste“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari