"Period u srpskoj istoriji poznat kao 'Rat grafitima'": Kako su korisnici društvenih mreža reagovali na "sagu" oko grafita u parku kod Mitićeve rupe? 1Foto: pixabay/StockSnapStockSnap

Svega dan nakon što su aktivisti udruženja KROKODIL i Inicijative mladih za ljudska prava u parku kod Mitićeve rupe na beogradskom trgu Slavija organizovali čišćenje tog prostora i tom prilikom prekrečili jedan veliki grafit, na istom zidu pojavio se novi, a korisnici društvene mreže Reddit nisu propustili priliku da prokomentarišu aktuelna dešavanja.

Grafit sa natpisom „Kad se vojska na Kosovo vrati“ nalazio se na na bočnom zidu Instituta za hemiju, tehnologiju i metalurgiju, u karakterističnoj crvenoj, plavoj i beloj boji ispisan na ćirilici, a neposredno pored njega nalazio se i crtež koji predstavlja pokrajinu Kosovo i Metohija.

Tokom noći, na zidu su se pojavile poruke „Vučiću Šiptaru“, „Kosovo je Srbja, Z“, „Smrt domaćim izdajnicima“ i „Sloboda za Damnjana i Dejana“, aludirajući na vođu takozvanih Narodnih patrola Damnjana Kneževića i urednika portala Srbin.info Dejana Zlatanovića.

„Period u srpskoj istoriji poznat kao ‘Rat grafitima'“, navodi jedan od komentara na društvenoj mreži Reddit gde je objavljena fotografija sa novim grafitima.

Korisnici su kroz šalu i sarkazam komentarisali i šta bi potencijalno slovo „Z“ moglo da predstavlja, pa su tako došli do zemljotresa, zezanja i „zabavnog žura“.

„Z je simbol napada na Ukrajinu i otimanja teritorije i oni to kace na Kosovo je Srbija. Debilizam“, kratko je ocenjeno u sekciji za komentare.

Među korisnicima koji su komentarisali ima i onih koji nisu birali reči, pa su oštro ocenili društveni momenat u kom se Srbija trenutno nalazi.

„Zato što smo nacionalno frustrirani, pa lečimo komplekse tripujući da smo ruska braća i da smo mnogo jaki zajedno“.

Ipak, nisu svi u komentarima podržali akciju čišćenja udruženja KROKODIL i Inicijative mladih za ljudska prava.

„Dođe mi da po gajbi iscrtam sve od Obilića, preko Putina i završim sa Sorošem. Treba mi krečenje, a ako urežem i poneko ‘z’, možda dobijem i gletovanje“, piše korisnik.

Drugi korisnici su se ipak zapitali i da li je, uzimajući u obzir trenutno stanje u državi na svim drugim poljima, sadržaj grafita na nekom zidu zapravo toliko bitan.

„Ne razumem zašto je jedan grafit u državi komplet išaranoj problem“, upitao je jedan od korisnika, dok je drugi dao ocenu da mu „u ovakvim situacijama“ žao što nije otvorio farbaru, jer bi se „obogatio“.

Gotovo očekivano, komentari su se osvrnuli i na medije i njihovo učešće, kako kao (ne)obrazovnog elementa.

„Šta Informer i Pink napraviše od dece… Strašno, mozga bez… Mi nikako da počnemo decu da učimo da je pamet bitnija od snage“, navodi se u komentarima.

Ipak, komentari nisu propustili ni da prst usmere i ka vladajućoj strukturi.

„Narode moj, dok vi to krečite i farbate, Vučić prodade Kosovo, a mi tu ništa ne možemo da uradimo. E to je tuga. Neće mural spasti zemlju“, komentar je na koji su se korisnici nadovezali sa konstatacijom da je „Kosovo odavno prodato“, kao i da „Vučko samo završava“.

Nekoliko patrola komunalne milicije i policijske stanice „Vračar“ izašle su juče na lice mesta da spreče prekrečavanje grafita i legitimisali sve prisutne i rekli da će dobiti prijave za oštećenje fasade.

Ni to nije promaklo korisnicima Reddita koji su istakli da osobama koje su noćas ispisale ove grafite „komunalci neće pisati kaznu“.

„Bez obzira na to šta ko misli o Kosovu, ti grafiti su degutantni i treba da se prekreče. Da smo mi neka država to bi radio grad, a ne neki NGO aktivisti koji se lože na to da guraju prst u oko desničarima. A ove mentole što pišu Z treba pohvatati i predati Wagneru kao dobrovoljce“, navodi jedan korisnik.

Većina komentara složila se u osnovi da pisanje i brisanje grafita neće popraviti apsolutno ništa.

„Aj’ svi umesto četke, pušku, pa oslobodite Kosovo“, „Ne brani se tako Kosovo“, „Džabe ste krečili“ i slični komentari uglavnom su se ponavljali kroz celu raspravu na ovu temu.

„Što bre da živimo u normalnoj i zdravoj okolini. Bolje je u smeću i žvrljotinama“, jedan je od umerenijih komentara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari