Petar Đurić: Vređaju, pljuju i gaze mog mrtvog oca 1Foto: BETAPHOTO/ SVETLANA DOJCINOVIC

Francuska agencija Frans pres objavila je da je poznati slikar i umetnik Ljubiša Đurić preminuo od kovida 19 u Zemunskoj bolnici čekajući na respirator, što je potvrđeno bolničkim izveštajima ali i rečima direktora bolnice Dragoša Stojanovića da je izveštaj lekara u kojem se navodi da slobodnih respiratora nije bilo u trenutku kada je Đuriću bio neophodan – autentičan.

Međutim, premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je reč o „strašnoj laži“. Ona se na početku jučerašnje konferencije Kriznog štaba izvinila što će obraćanje početi nešto drugačije nego inače, jer je morala da demantuje „monstruozne laži“, kako je rekla, ovog puta svetskih medijskih agencija da je jedan pacijent u Srbiji preminuo jer nije bilo dovoljno respiratora.

– Niko u Srbiji nije preminuo jer nije bilo respiratora ili čekajući na respirator. Imamo dovoljno respiratora u svakom trenutku, čak i više nego što nam je bilo potrebno u bilo kom trenutku. Mi ćemo nastaviti da se borimo i dajemo sve od sebe, objasnila je Brnabić i dodala da „laži nećemo dozvoliti“. Ona je takođe poručila da narod treba sam da donese zaključak zašto se jedna zemlja sa velikom stopom smrtnosti u borbi protiv korona virusa bavi jednim slučajem „u jednoj maloj Srbiji“.

O slučaju Ljubiše Đurića govorili su juče i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, kao i direktor Zemunske bolnice Dragoš Stojanović.

Nijedan od njih nije sporio autentičnost izveštaja u kojem doktorka navodi da je pacijentu potreban respirator, ali da slobodnih u bolnici nema.

Međutim, ministar je novinarima rekao da je reč o stručnim terminima „koje oni ne razumeju“, te da se obrate tužilaštvu i nadležnim institucijama, dok je Stojanović naveo da je doktorka koja je napisala izveštaj internista, a da o stanju pacijenata na respiratoru pre svega odlučuju pulmolozi.

Sin Ljubiše Đurića, Petar Đurić, kaže za Danas da sve ono što je čuo od predstavnika vlasti i struke pokazuje da oni hoće da zakomplikuju priču i da skrenu pažnju sa suštine a to je da respiratora nije bilo.

– Nije ga bilo zato što se politika umešala u zdravstvo. Neka izađu i neka kažu kao ljudi, jeste, pogrešili smo, žao nam je. Da pokažu bar malo ljudskosti. Mene najviše boli što oni nastavljaju da vređaju, pljuju i gaze po mom mrtvom ocu. Prvo su probali mene, a sad blate mog mrtvog oca. Zato što jasno i glasno iznosim istinu – ističe Petar Đurić za Danas.

AFP je naveo da izveštaj iz Zemunske bolnice pokazuje da je Ljubiša Đurić, koji je preminuo u Zemunskoj bolnici 12. aprila, čekao prebacivanje u bolnički respiratorni centar u kome u tom trenutku nije bilo respiratora na raspolaganju. To je za AFP potvrdio i direktor Zemunske bolnice, doktor Dragoš Stojanović.

„Izveštaj je autentičan i tačno je da nije bilo slobodnog mesta u respiratornom centru“, istakao je dr Stojanović. „U Respiratornom centru maksimalni kapacitet mogućnosti korišćenja respiratora je 30 i oni su u stalnoj upotrebi i popunjenosti“, rekao je doktor.

Doktor je, pak, negirao da je pacijent preminuo zbog nedostatka podrške na respiratoru, objasnivši da je „pacijent ostao u Intenzivnoj nezi na neinvazivnoj ventilaciji (specijalna maska sa kiseonikom koja pomaže pacijentu da diše)“.

U bolničkom izveštaju za Ljubišu Đurića, čiju je kopiju dobila AFP a u koji je i javnost Srbije imala uvid, doktorka je napisala da je 9. aprila, 2020. godine „kontaktiran anesteziolog iz Respiratornog centra radi prevođenja – trenutno bez slobodnih mesta“.

Doktor Stojanović kaže da je Đurićeva „zadesna smrt i mogla je da se dogodi bilo kome od nas“.“Uradili smo sve što smo mogli. Nažalost, virus ne bira, i mlađi ljudi umiru“, rekao je direktor bolnice.

O pomenutom izveštaju ranije je govorio i Petar Đurić, ističući da njegov otac nije na vreme priključen na respirator, te da odgovor zdravstvenog sistema na stanje njegovog oca nije bio adekvatan.

„Možda bi moj otac bio živ da je bilo respiratora“, govorio je Đurić.

Međutim, nakon njegove izjave u direktnom programu N1 sa protesta u Beogradu, gde je između ostalog rekao i „Ćale, ovo je za tebe“, oglasili su se i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ministar zdravlja Zlatibor Lončar, negirajući Petrove navode, koje uostalom potvrđuje i izveštaj iz bolnice, da u tom trenutku za njegovog oca nije bilo respiratora.

Vučić je čak otišao toliko daleko, da je, konsultujući određene službe, izvukao sve što je mogao o Petru Đuriću i pokušao da ga diskredituje u javnosti navodeći njegove prestupe u školi i to da je među prvima imao mobilni telefon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari