Na Paliću se u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine i Mađarskog nacionalnog saveta peti put održava seminar o službenoj upotrebi mađarskog jezika u organima uprave i pravosuđu. Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec ocenio je da je u sredinama gde su Mađari u većini omogućena komunikacija na mađarskom jeziku, a da problemi postoje samo u izuzetnim slučajevima.

Na Paliću se u organizaciji Pokrajinskog sekretarijata za propise, upravu i nacionalne manjine i Mađarskog nacionalnog saveta peti put održava seminar o službenoj upotrebi mađarskog jezika u organima uprave i pravosuđu. Pokrajinski sekretar za upravu, propise i nacionalne manjine Tamaš Korhec ocenio je da je u sredinama gde su Mađari u većini omogućena komunikacija na mađarskom jeziku, a da problemi postoje samo u izuzetnim slučajevima. Prema njegovim rečima u sredinama gde žive druge nacionalne zajednice često je uzrok problema vezanih za upotrebu tog jezika nedostatak kadrova koji ga govore.
Ciljevi seminara su zbog toga usavršavanje stručnjaka za jezik manjinskih zajednica i ohrabrivanje građana da koriste prava koja im garantuje Ustav.
Mađarski jezik je u pravnom smislu i dosad bio u zvaničnoj upotrebi u mnogim opštinama u Vojvodini, ali se tek posle 2000. godine počeo koristiti i u praksi. Korhec je naveo da je u Vojvodini prošle godine izdato više od deset hiljada dvojezičnih dokumenata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari