Peticiju za povećanje plata zaposlenim u predškolstvu potpisalo više od 22.000 građana 1Foto: Samostalni sindikat predškolskog vaspitanja i obrazovanja

Više od 22.000 građana do sada je potpisalo peticiju kojom podržava zahtev Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja za izmenu uredbe koja bi omogućila povećanje zarada zaposlenim u ovoj delatnosti.

Predsednica tog sindikata Bosiljka Jovanović kaže za Danas da se peticija potpisuje u više gradova u Srbiji, a u Beogradu na Trgu Nikole Pašića, te da će u nedelju biti postavljen štand i na Trgu Republike.

– Skupljamo potpise do formiranja nove vlade, a nakon toga sledi predaja peticije i nov protest koji će po broju učesnika biti još masovniji. Naš cilj je da skrenemo pažnju javnosti na položaj zaposlenih u predškolstvu. Nećemo odustati dok nam ne prihvate inicijativu za izmenu Uredbe o koeficijentima za obračun i isplatu plata zaposlenih u javnim službama, koja u delu koji se odnosi na predškolsko vaspitanje i obrazovanje nije menjana od 2012. godine. Podsećam da je kada je Uredba doneta, odnos najniže i najviše zarade je bio 1:3. Naš predlog je da bude 1:2 i zato smatramo da je ovaj zahtev skroman – ističe Jovanović.

Ona precizira da bi izmena Uredbe na godišnjem nivou koštala budžet nešto manje od pet milijardi dinara, što je, kako kaže, za državu jako malo, ako se uzme u obzir značaj predškolstva, specifičnosti i loši uslovi za rad godinama unazad.

Najvišu zaradu u predškolstvu koju imaju vaspitači sa visokom stručnom spremom – 66.000 dinara, što je ispod prosečne plate zaposlenih sa istim stepenom stručnosti u školama.

Ukoliko bi se uredba izmenila njima bi plata porasla na 70.000 dinara.

Sindikat je najveće povećanje tražio za kuvare i vozače, koji u drugim delatnostima imaju mnogo veće plate, pa ih je sve teže zadržati u predškolskim ustanovama.

Prema predlogu sindikata, plata kuvara sa četvrtim stepenom stručnosti bi sa 31.000 porasla na 48.000 dinara, a sa petim stepenom sa 40.000 na 51.000 dinara, dok bi vozač zarađivao 48.000, a sada prima 34.000 dinara.

Zbog nagomilanih problema, članovi Samostalnog sindikata predškolskog vaspitanja i obrazovanja od početka godine su protestovali dva puta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari