Petković: Ili će Briselski sporazum biti na snazi, ili ga neće biti 1Foto: FoNet/ Božana Pavlica

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će u toku dana biti održan razgovor predsednika Aleksandra Vučića sa evropskim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom i da će biti preneta poruka – ili će Briselski sporazum biti na snazi, ili ga neće biti.

Petković je za RTS izjavio da je jednostrana odluka Aljbina Kurtija o oduzimanju srpskih tablica skandal bez presedana, a posebno je problematičan ulazak specijalnih jedinica Rosu na teritoriju severa Kosova, jer po sporazumu iz 2013. godine to im nije dozvoljeno.

Ponašanje Kurtija pokazuje da je spreman da ide do kraja u izazovanju incidenata na Kosovu i Metohiji, ali neće mu poći da rukom da ugrožava život i bezbednost, ocenio je Petković.

Prema rečima Petkovića, odlukom o oduzimanju srpskih tablica dovodi se u pitanje svakodnevni život ljudi i njihovo kretanje.

Petković je naglasio i da je sporazumima iz 2011. godine i 2016. godine uređeno pitanje statusno neutralnih KS tabli, a da je Kurti godinu dana pre roka ukinuo važenje tih registraskih tablica.

Naredne godine, prema sporazumu iz 2016. godine kojima je produženo njihovo važenje, ističe rok, a strane bi trebalo da pregovaraju o produženju roka za KS table, rekao je Petković.

Pripadnici specijalne jedinice Rosu raspoređeni su jutros na dva prelaza na severu Kosova, Jarinje i Brnjak, sa oko 20 vozila, od toga više od 10 blindiranih, javio je Kosovo onlajn.

Kako je ranije saopšteno iz Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju, Priština planira da počne da skida srpske registarske tablice na administrativnim prelazima i da ih zamenjuju svojim.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zakazao je za sutra u 10 časova hitnu sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, zbog današnjih dešavanja na Kosovu, potvrđeno je Danasu u kabinetu predsednika.

Predsednik Srpske liste i kosovski ministar za povratak i zajednice Goran Rakić pozvao je danas sa Jarinja predsednika Srbije Aleksandra Vučića da pomogne Srbima na Kosovu posle dolaska jedinica Rosu i početka oduzimanja srpskih registarskih tablica.

Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari