“Petrovačka cesta” za “Banske dvore”: Da li Srbija i Hrvatska tajno pregovaraju o obustavi krivičnih postupaka? 1foto ALEKSANDAR ROKNIĆ Danas

Krivični postupci “Banski dvori” i “Petrovačka cesta” toliko toga imaju zajedničkog da deluje kako se gledaju u ogledalu.

U oba postupka, okrivljeni su nekadašnji pripadnici oružanih snaga koji se terete za zločine počinjene tokom rata u Hrvatskoj. U oba postupka sudovi nisu u stanju da dođu do okrivljenih, zbog čega oba postupka stoje u mestu.

Predmet “Banski dvori” vodi se pred Županijskim sudom u Zagrebu protiv šestorice nekadašnjih pripadnika ratnog vazduhoplovstva JNA zbog raketiranja Banskih dvora 7. oktobra 1991. godine. Suđenje je trebalo da počne sredinom septembra prošle godine, ali je odloženo nakon što je nije moglo da bude ustanovljeno da li su okrivljeni koji žive u Srbiji primili poziv.

Županijsko tužilaštvo u Zagrebu za napad na Banske dvore tereti tadašnjeg zapovednika Petog vazduhoplovnog korpusa Ljubomira Bajića, načelnika za vazdušnu podršku Slobodana Jeremića, načelnika 105. lovačko-bombarderskog puka Đuru Miličevića, referenta tadašnje kontraobaveštajne službe pri nekadašnjem ratnom vazduhoplovstvu i protivvazdušnoj odbrani Čedomira Kovačevića i dva pilota koja su izvršila napad, Ratka Dopuđe i Damira Lukića.

S druge strane, postupak “Petrovačka cesta” se vodi pred Posebnim odeljenjem za ratne zločine Višeg suda u Beogradu. Optužnica tereti četvoricu pripadnika hrvatskog ratnog vazduhoplovstva Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića za raketiranje kolone srpskih izbeglica tokom „Oluje”, pri čemu je poginulo 13 osoba. Isto kao i u Zagrebu, i ovaj postupak stoji u mestu zbog toga što se okleva da se donese rešenje o suđenju u odsustvu.

Još jedna zajednički imenitelj u oba postupka je beogradski advokat Dušan Bratić. Bratić u postupku “Banski dvori” zastupa okrivljene, dok u “Petrovačkoj cesti” zastupa oštećene. On je, uzgred podneo i krivičnu prijavu koja je i dovela do optužnice u slučaju “Petrovačka cesta”.

Govoreći za riječki Novi list Bratić je izneo teoriju da inertnost sudova nije slučajna, te da vlast u Hrvatskoj kominicira sa vlašću u Srbiji ovim povodom.

– Istina je sledeća, vlasti u Hrvatskoj, Vlada, ministar pravosuđa, predsednik Republike, komuniciraju s vlastima u Srbiji i traže od njih da se ne sudi pilotima, a zauzvrat nude obustavu postupka za Banske dvore. Neupitan je dokaz to što je ročište Bajiću i drugima u Zagrebu na Županijskom sudu odloženo iz istog razloga kao i hrvatskim pilotima u Beogradu. Nema odluke o suđenju Bajiću u odsustvu jer kao nije poznato je li mu uručen poziv. Objektivno, stekli su se svi uslovi da se njemu i ostalima sudi u odsustvu, jer nisu dostupni, ali, eto, mesecima se to ne događa. Reč je, znači, o trgovini koju nude iz Zagreba. Pritom ne mislim da je nelegitimno to što Hrvati rade u želji da u potpunosti zaštite ljude koje smatraju ratnim herojima, ali nezakonito je nateran Županijski sud da ne započne suđenje u odsustvu, rekao je Bratić.

On je dodao da je uveren da vlasti u Srbiji ne bi prihvatile ovakvu ponudu iz Hrvatske.

– Ako bi u Zagrebu krenulo suđenje našima, Beogradu bi teško bilo i dalje stopirati suđenje hrvatskim pilotima. Ali, siguran sam da srpske vlasti, čak i da dođu neke prozapadne, pronatoovske političke snage, neće prihvatiti ovakvu trgovinu. Nema više povratka. Hrvatsko Ministarstvo pravosuđa nije odgovorilo na nekoliko zamolnica i biće donieta odluka o suđenju pilotima u odsustvu, jer Hrvatska ne želi uručiti poziv pilotima, zaključuje Bratić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari