Petrović: SPC se ponaša kao stranka, Brnabić nije LGBT osoba već naprednjak 1BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/MO

Glavni i odgovorni urednik „Danasa“ Dragoljub Draža Petrović rekao je gostujući u Novom danu N1, povodom ordena koji je Srpska pravoslavna crkva dodelila lideru radikala Vojislavu Šešelju, da to nije prvi slučaj odlikovanja nekog ko ima neke sumnjive hrišćanske vrline.

„To nije ono čemu su mene učili, crkva se suviše ponaša kao politička stranka, ne kao verska organizacija. Sem Šešelja su nagrađivani Dragan J. Vučićević, koji je takođe poznat po hrišćanskim vrlinama, pa Milorad Vučelić, dobio je nagradu za novinarski profesionalizam, što je vrlo upitno, pa Bratislav Gašić, Vučić, Palma…“, kazao je za N1.

Kaže da je vest da je Srbija dobila milijardu dolara kradita od Ujedinjenih Arapskih Emirata po izuzetno povoljnim uslovima predstavljeno kao pozitivna vest, kao da nam je neko poklonio.

„To je pozajmica sa povoljnom kamatom, nije prvi put da dobijamo od njih kredite, dobijamo pa će to neko da vraća, naša deca u nekom obliku. Svaki Srbin je trenutno zadužen po 4.000 evra. Nisam ekonomski novinar, čini se da je ova vlast duplirala dugove, iako to predstavljaju kao jako povoljne kredite, što se dobija na šarm. Godine 2012. kad je SNS došla na vlast, jedan od prvih gostiju je bio Bin Zajed, tada su još bili dogovoreni neki krediti, UAE traže neke stvari od nas, pre svega ekonomske, njihova firma gradi Beograd na vodi, zemljišta u Vojvodini su takođe deo tih paketa, to je deo Vučićeve politike. Čini se da Vučić EU nekako doživljava kao ljude koji ga pritiskaju, Vučić ide više u UAE nego u EU“, ocenio je urednik Danasa.

Komentarišući situaciju oko Evroprajda i šta crkva govori o tome, kazao je da to pokazuje da je SPC rigidna organizacija koja nije često baš hrišćanska kakva bi trebalo da bude.

„Patrijarh Porfirije je vrlo fleksibilan, na neki čudan način. Kad je izabran, zbog odnosa prema pop-kulturi, ulio je nadu da je prijemčiv patrijarh, da nije crkveno strog, ali izjave, pa i ova od juče, govore da je on tvrdi nacionalista i konzervativac, od njega bi se očekivalo da podrži pravo na različitost, hrišćanin bi podržao bližnjeg svog, svakoga, da li je bogalj, da li je gej, ali ovde se to ne dešava“, ističe sagovornik N1 i dodaje da je iznenađujuće da je Vučić u nekoliko izjava bio na strani LGBT populacije.

„Parade ponosa sa dolaskom naprednjaka su postale normalne, nije više bilo hordi navijača, postojala je teorija da su desničarske grupe bile pod kontrolom naprednjaka, da su ih pasivizovali, pa je postalo normalno da se održi parada i šetnja, do Evroprajda. Čini mi se da je situacija oko Ukrajine i Rusije probudila konzervativne grupe u društvu, osetile su se jačim, litije nikada nisu bile masovnije. To je stvorilo napetost, ta nedelja počinje danas, već se raspoređuje policija po gradu, to je preventiva, žao mi je što živimo u društvu koji je i dalje netolerantno, to je tragedija našeg društva. Do sutra je rok da bi se nešto zabranilo. Imamo LGBT premijerku, pokazalo se da to nije pomoglo ništa za prava LGBT populacije, Ana Brnabić nije vise pripradnik LGBT, ona je naprednjakinja“, kazao je Draža Petrović.

Govoreći o sednici o Kosovu u Skupštini Srbije, rekao je da će se Vučić pojaviti sam protiv svih iz opozicije, što je uvek priželjkivao.

„Mislim da će biti turbulentna sednica, imamo normalniju opoziciju, desničarsku opoziciju, mislim da će biti zabavan program, verovatno će biti raznog materijala za Kesića, zabavno će biti gledati i biće dosta svađa“, zaključio je Dragoljub Petrović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari