Vučić, Dodik, Vulin, Šešelj...: Koga su sve SPC i vladike odlikovali? 1BETAPHOTO/EMIL VAS

Srpska pravoslavna crkva i njene vladike nisu poslednjih godina štedeli odlikovanja za pripadnike ove vlasti i njihove partnere i pomagače, pa su tako ordenje dobili od predsednika SNS Aleksandra Vučića, preko predsednika JS Dragana Markovića Palme i predsednika Pokreta socijalista Aleksandra Vulina, direktora BIA Bratislava Gašića do predsednika SRS Vojislava Šešelja.

Vučić, koji obavlja funkciju predsednika Srbije, odlikovan je ordenom Svetog Save, koji je ustanovljen je u tri stepena, a dodeljuje se odlukom Svetog arhijerejskog sabora ili Svetog arhijerejskog sinoda.

Njemu je orden prvog stepena dodelio pokojni patrijarh Irinej zbog, kako je tada rečeno, ljubavi prema crkvi, angažovanju na očuvanju jedinstva srpskog naroda i neumornu borbu za celovitost Srbije i očuvanje KiM u njenim granicama.

Uz njega je i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH, koji je osim toga i Ordena svetog Simeona Mirotočivog.

Osim Vučića i Dodika tu je i ministar Siniša Mali, kojem je, kako su mediji tada pisali, u tajnosti uručen Orden Svetog Save.

Pre toga Mali je u Lazarevcu primio orden Velikomučenika Kragujevačkih prvog stepena Srpske pravoslavne crkve, koji mu je u Hramu silaska Svetog duha na apostole u selu Barzilovica kod Lazarevca, uz blagoslov patrijarha srpskog Irineja, uručio vladika šumadijski Jovan.

I dugogodišnji koalicioni partner naprednjaka uz SPS Dragan Marković Palma, svojevremeno je od patrijarha Irineja odlikovan ovim ordenom prvog stepena u crkvi Svetog Jovana Krstitelja u Končarevu kod Jagodine čiji je ktitor.

Uz Palmu je i ministar Aleksandar Vulin, takođe dugogodišnji partner vlasti i Vučića, kojem je takođe dodeljen orden Svetog Save.

Vulin je nosilac i visokog crkveno-društvenog odlikovanja Krsta vožda Đorđa Stratimirovića.

Kada je reč o naprednjacima odlikovani su ministar Nikola Selaković, ali i nekadašnji ministar sada direktor BIA Bratislav Gašić.

Njima je odlikovanja uručio vladika vranjski Pahomije u manastiru Prohor Pčinjski.

Od stranih zvaničnika, odlikovan je predsednik Vlade Mađarske Viktor Orban, kojem je patrijarh srpski Porfirije uručio orden Svetog Save prvog stepena u Budimpešti.

To odlikovanje dato je i predsedniku Rusije Vladimiru Putinu, predsedniku Kazahstana Nursultanu Nazarbajevu, predsediku Belorusije Aleksandru Lukašenku.

Odlikovan je i direktor Večernjih novosti Milorad Vučelić, teniser Novak Đoković, reditelj Emir Kusturica, psihijatar Vladeta Jerotić, pravoslavni patrijarsi, poput pokojnog patrijarha Pavla, ali i manastir Krušedol.

Orden Svetog Save u drugom i trećem stepenu dobili su, između ostalih, pokojna profesrka Smilja Avramov, košarkaši Vlade Divac i Dejan Bodiroga.

Poslednji u nizu odlikovanih je predsednik radikala Vojislav Šešelj.

Eparhija novogračaničko-srednjozapadnoamerička Srpske pravoslavne crkve dodelila mu je orden Svetog vladike Mardarija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari