Pink i Hepi nisu uzrujani zbog odluke REM-a 1Foto: Pixabay/Afra32

Odluka Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) da se pristupi izradi pravilnika koji bi emitovanje rijaliti programa ograničio na noćni period, nije preterano zabrinula autore dve najgledanije televizijske emisije tog formata u Srbiji.

Željko Mitrović, vlasnik televizije Pink, na kojoj se emituje rijaliti program Zadruga, smatra da postoje male šanse da pravilnik REM-a bude usvojen i stupi na snagu.

– Razlog je očigledan, ne može se zabranjivati nešto što se nije desilo. Mi nismo imali nijednu meru po pitanju rijalitija Zadruga, što znači da je po zakonu i pravilima REM-a ispravna. Postupiti drugačije bi bila čista cenzura na šta REM, za sada, nema nadležnost, a ni bilo koja druga srpska institucija.

Ipak, u slučaju da takva odluka stupi na snagu i emitovanje rijaliti programa na televiziji Pink, koja ima nacionalnu frekvenciju, bude ograničeno na period između 23 i 6 časova, Mitrović ističe da to ne bi imalo većeg uticaja na poslovanje kompanije.

– To nije strateški značajna stvar, samo bi ojačali kablovski kanal na kome bi je emitovali u toku prepodnevnih časova. Bez Zadruge tokom leta naš šer je bio slabiji samo 2 odsto, navodi Mitrović.

Sličnog razmišljanja je i Milomir Marić, glavni urednik televizije Hepi na kojoj se emituje rijaliti program Parovi. U kratkoj izjavi za Danas, Marić je naglasio da još uvek nije zauzeo stav po pitanju pravilnika.

„Sada nemam mišljenje o tome. Nemam mišljenje ni o čemu. Ako i kada usvoje pravilnik, pričaćemo, poručio je Marić.

Za razliku od njih, Savo Manojlović, iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) koje je organizovalo potpisivanje peticije kako bi emitovanje rijaliti programa bilo ograničeno, ističe da mu deluje da REM „konačno daje znake života“.

– To je najpre zahvaljujući Slobodanu Cvejiću i Juditi Popović. Reč je o članovima koji očigledno neće da samo primaju plate i ćute. U startu su podržali inicijativu za ograničavanje rijalitija građana, a koriste i sve zakonske mehanizme unutar REM-a, navodi Manojlović.

Usvojeno rešenje REM-a, naglašava, jedino je pravno ispravno. On je istakao da će UZUZ, „kroz građanske akcije i ako bude trebalo proteste“, dati podršku ovoj odluci REM-a.

– Istovremeno želimo da se ova odluka provuče i kroz zakon koji je predložilo 42.852 građana, rekao je.

Upitan da prokomentariše mogućnosti da se dnevno emitovanje rijaliti programa prebaci na kablovske kanale, Manojlović napominje da postoji zakonska mogućnost da se i njima zabrani emitovanje ovakvog sadržaja tokom dana.

– I to je upravo učinjeno u Crnoj Gori zbog rijalitija iz Srbije. Zašto bismo mi decu štitili manje od Crne Gore? Ovo je početak kraja rijalitija na način na koji se sada emituju. Mi taj proces samo treba da ubrzamo i od svakog od nas zavisi kada će kraj doći. Čim se formira Vlada mi nastavljamo pritisak da Ministarstvo kulture i informisanja da mišljenje i na odluku REM-a, ali i na naš predlog zakona. Potrebno je i da uvedemo minimalnu obavezu emitovanja kulturnog, dečjeg i naučnog programa“, zaključuje Manojlović.

Procedura

Savet REM-a je na poslednjoj redovnoj sednici doneo odluku da se pristupi izradi nacrta Pravilnika kojim će se vreme emitovanja rijaliti emisija ograničiti na period između 23 i 6 ujutru. Kako je za Danas rekao član REM Slobodan Cvejić pravilnik bi mogao da stupi na snagu kroz dva meseca. Nakon što stručna služba REM-a izradi nacrt Pravilnika procedura propisuje da se izjasni Ministarstvo kulture i informisanja, a potom i petnaestodnevnu javnu raspravu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari