Pinku prete mere REM-a zbog vređanja novinarke N1 1Foto: printscreen youtube

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) pokrenulo je nadzor nad TV Pink zbog uvreda koje je u emisiji Hit Tvit na toj televiziji pevač Aleksandar Vuksanović, poznatiji kao Aca Lukas, izneo na račun novinarke N1 Žakline Tatalović.

Savet REM-a će na osnovu ovog nadzora i prethodnih prekršaja uskoro odlučivati o merama protiv ružičaste televizije.

Ovo je za Danas potvrdio Slobodan Cvejić, jedan od članova Saveta REM-a i profesor Filozofskog fakulteta.

Mere bi mogle da dovedu do privremene zabrane emitovanja emisije Hit Tvit s obzirom da je ranije za ovu emisiju REM već izricao upozorenje.

Pevač Aleksandar Vuksanović, alijas Aca Lukas je tokom gostovanja u emisiji Hit Tvit kod voditeljke i urednice Verice Bradić izneo niz uvreda, prostačkih komentara i vulgarnih dosetki na račun novinarke televizije N1 Žakline Tatalović.

Iako je Bradić pokušala da ga prekine u prvom navratu, Vuksanović se kasnije ponovo vraćao uvredama o Žaklini Tatalović, što su voditeljka i ekipa emisije mogli i bili u obavezi da spreče.

– Savet REM-a će o ovom slučaju odlučivati na nekoj od narednih sednica na osnovu izveštaja koji je sačinila služba za nadzor tog regulatornog tela, rekao je za Danas Slobodan Cvejić.

– Pitanje je šta će služba za nadzor dati kao predlog svog zaključka. Treba da vidimo da li su nadzirali samo onaj trenutak pre reklama kada su uvrede izgovorene ili su nadzirali šire program nakon toga. Od toga i diskusije koju budu vodili članovi Saveta zavisi kako će se postupak dalje voditi, objasnio je on.

Cvejić ističe da za njega nema dileme da se radi o velikom propustu.

– To je velika sramota. Odgovornost je urednika i novinarke za ono što se desilo. Pre svega svako treba da pazi koga poziva u emisiju, posebno ako zna da je neko sklon ispadima. Novinarka je u prvom naletu reagovala na odgovarajući način, nakon toga je tolerisala i dopustila da se ponovo oživi diskusija na tu temu što je bila sekundarna viktimizacija te osobe. Šta više, dozvolila je da se priključi i drugi učesnik u programu, tu već nema opravdanja, svašta je moglo da se uradi u međuvremenu da se to ne dopusti, naglasio je on.

Postoji mogućnost da nema daljih mera protiv Pinka ako procena bude da je voditeljka reagovala na pravi način, ukazuje Cvejić, a moguće je i da se pokrene procedura za utvrđivanje stepena prestupa.

– U tom slučaju dolazi predstavnik pružaoca medijske usluge da se izjasni i tek kad i to uzmemo u obzir može da se izrekne neka mera. I u tom momentu će sve zavisiti od stava članova Saveta. S obzirom da je Pink i ranije imao neke prestupe moramo da vidimo u skorijoj arhivi koje su izrečene mere i u zavisnosti od toga kakva će odluka biti sada, naveo je Cvejić.

Moguće mere za prestup nekog emitera koje izriče REM su: opomena, upozorenje, zabrana emitovanja programa i oduzimanje dozvole.

Ranije tokom ove godine, REM je protiv TV Pink pokretao postupak zbog promovisanja „terapije“ ozoniranja krvi u borbi protiv kovida 19, zbog otkrivanja identiteta maloletnika, takođe u emisiji Hit Tvit, kao i zbog prikazivanja scena nasilja u rijalitiju „Zadruga“, i zbog erotskih scena u emisiji „Amidži šou“.

Od svih navedenih, jedina mera protiv Pinka bila je mera upozorenja izrečena upravo u slučaju emisije Hit Tvit zbog otkrivanja identiteta maloletnika.

Novi prekršaj u istoj emisiji mogao bi da dovede i do mere privremene zabrane emitovanja programa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari