Pirot: Preporuke gazdinstvima u kojima se čuvaju domaće svinje 1Foto: arhiva Pirotskog okruga

Zbog proglašenja epidemije afričke kuge divljih svinja na područjima i delovima dva lovišta na teritoriji Pirotskog okruga, ‘’Vidlič’’ i ‘’Ponišavlje’’, održana je sednica Okružnog štaba za vanredne situacije Pirotskog okruga.

Doneta je odluka kojom se individualnim gazdinstvima u kojima se čuvaju domaće svinje preporučuje pojačana primena biosigurnosnih mera.

Među tim merama su: dezinfekcija objekata u kojima se čuvaju svinje i postavljanje dezinfekcionih barijera sa odgovarajućim sredstvima za čišćenje i dezinfekciju na ulazu u gazdinstvo.

Preporučuje se da se domaće svinje ne čuvaju i ne puštaju na otvorenom prostoru. Obavezno je prijaviti nadležnoj veterinarskoj službi svaku promenu u zdravstvenom stanju svinja. Ako je član gazdinstva lovac potrebna je primena strogih mera dezinfekcije kao i presvlaćenje odeće i obuće posle lova, navodi se u saopštenju.

Preporučuje se da se svinje ne hrane pomijama kao i onemogućavanje pristupa posetiocima gazdinstva objektima u kojima se uzgajaju svinje, saopšteno je posle sednica Okružnog štaba za vanredne situacije. Sve dodatne informacije mogu se pronaći na portalu Uprave veterine u naznačenom delu Afrička kuga svinja,navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari