Po broju registrovanih krivičnih dela, njihovoj težini i procentu rasvetljavanja, Policijska uprava u Pirotu je među najuspešnijim policijskim upravama u Srbiji, a samo PU u Prijepolju ima manji broj registrovanih krivičnih dela, rečeno je na svečanosti povodom Dana MUP koju je priredila Policijska uprava u Pirotu.

Po broju registrovanih krivičnih dela, njihovoj težini i procentu rasvetljavanja, Policijska uprava u Pirotu je među najuspešnijim policijskim upravama u Srbiji, a samo PU u Prijepolju ima manji broj registrovanih krivičnih dela, rečeno je na svečanosti povodom Dana MUP koju je priredila Policijska uprava u Pirotu. Načelnik Policijske uprave Slavko Madić je pozdravljajući prisutne rekao da je jedan od prioriteta očuvanje nivoa bezbednosti u Pirotskom okrugu.
– Naš okrug spada u jedan od najbezbednijih okruga u Srbiji. Rezultata u rasvetljavanju krivičnih dela ne bi bilo da nemamo dobru saradnju sa BIA, pravosudnim organima, lokalnom samoupravom i medijima – rekao je Madić.
U odnosu na sve policijske uprave u Srbiji, ona u Pirotu ima najveći procenat rasvetljenih krivičnih dela, znatno veći od proseka u Srbiji koji je nešto iznad 50 odsto, samo su neki od podataka koji su saopšteni javnosti o radu policije u prošloj i prva četiri meseca ove godine.
Kako je saopšteno, značajno su poboljšani rezultati u oblasti suzbijanja krijumčarenja i trgovine opojnom drogom. U 64 zaplene opojne droge oduzeto je ukupno 310,3 kilograma i 1.256 tableta raznih sintetičkih droga. Zaplenjeno je 111,3 kilograma heroina, 148,6 kilograma marihuane i 50 kilograma hašiša.
Prema količini zaplenjenih narkotika Policijska uprava u Pirotu je na trećem mestu u Republici posle Beograda i Novog Sada.
Otkrivene su dve manje kriminalne grupe koje su se bavile trgovinom narkotika. Članovi ovih grupa su uhapšeni. Zajedničkim radom sa Upravom za borbu protiv organizovanog kriminala na Graničnom prelazu Gradina presečen je kanal kojim je heroin krijumčaren iz Turske. Pronađeno je dvanaest ilegalnih zasada indijske konoplje sa oko 800 biljaka od kojih je sušenjem dobijeno 148,6 kilograma marihuane.
Do aprila 2007. godine u 19 zaplena oduzeto je oko osam kilograma opojne droge i 113 komada tableta raznih sintetičkih droga.
Za učinjena krivična dela opšteg kriminaliteta prijavljeno je 505 lica. Policijski službenici Policijske uprave u Pirotu lišili su slobode 104 lica, 62 lica su sproveli istražnom sudiji, a za 42 lica su doneli rešenje o zadržavanju.
U oblasti maloletničke delinkvencije prisutne su pozitivne tendencije. Smanjen je broj krivičnih dela izvršenih od strane maloletnih. U oblasti privrednog kriminaliteta otkrivena su 332 krivična dela koje je izvršila 158 lica. Iznos imovinske štete pričinjen krivičnim delima privrednog kriminaliteta je dva puta veći u odnosu na prethodnu godinu, iznosi oko 626,7 miliona dinara, a od tog iznosa materijalna šteta pričinjena poreskim krivičnim delima iznosi oko 281,4 miliona dinara. Ovakav trend je nastavljen i u prvom kvartalu tekuće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari