Pirot: Više mesta za mališane, ukida se lista čekanja 1Foto:Z.Panić

Ministarka zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Djukić Dejanović sa gradonačelnikom Pirota Vladanom Vasićem i direktorkom Predškolske ustanove “Čika Jova Zmaj“ Milkom Colić, svečano je danas otvorila rekonstruisani deo vrtića “Promajski cvet“ u Pirotu koji su finansirali kabinet ministarke i Grad Pirot.

Ovim je, kako je najavljeno, omogućeno mesta za još 120 mališana i biće ukinute liste čekanja.

Slavica Đukić Dejanović je tim povodom izjavila da je Vlada Srbije u rekontrukciju ovog vrtića uložla blizu 14 miliona dinara, a Grad Pirot 5 miliona dinara.

– To je dalo mogućnost da 120 mališana bude primljeno u ovaj vrtić, što znači da više nemamo liste čekanja. U 2019. godini u Pirotu je rodjeno devet beba više nego u 2018. godini. Pirot polako počinje da pravi neke trendove koji daju nadu da će demografska budućnost biti mnogo bolja u Pirotu. Iskreno se nadam da će na konkursu koji je u toku Pirot ponovo dobiti sredstva i da ćemo nastaviti saradnju. Ne mogu da tvrdim unapred, ali verujem da ćemo završiti sve što je planirano- rekla je Slavica Đukić Dejanović, posle obilaska prostorija rekonstruisanog vrtića

Ona je dodala da je dobila informaciju od gradonačelnika da bi broj beba rodjenih u Pirotu bio veći da se neke bebe zbog rizične trudnoće majke nisu rodile u Nišu.

– Moramo stvarati uslove da ginekologija i pedijatirija budu na zavidnom nivou u pogledu kadrovske osposobljenosti- rekla je Slavica Djukić Dejanović

Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić se zahvalio ministarki na velikoj podršci.

– Ovaj vrtić polako potpuno renoviramo i obnavljamo. “Prvomajski cvet” je nekad bio ponos grada i biće opet. Obnovili smo 400 metara kvadratnih i to je u rangu izgradnje novog vrtića u gradu.Ostaje nam da uradimo fasadu i dvorište i to ćemo uraditi u saradnji sa kabinetom ministarke i sredtsvima iz gradskog budžeta ove ili najkasnije sledeće godine. Imaćemo reprezentativni vrtić. Prosečna plata u Pirotu u poslednjnih deset godina skoro je duplirana i to je jedan od efekata da se radja više dece. Iz budžeta Grada godišnje za različite mere podrške porodici preko programa LPA za decu izdvajamo 62 miliona dinara- kaže Vasić.

Direktorka Predškolske ustanove “Čika Jovan Zmaj“ Milka Colić je zahvalila na pomoći ministarki i lokalnoj samoupravi oko rekonstrukcije dela vrtića “Prvomajski cvet“.

-Ovo je veliki dan za nas jer smo dobili novi prostor za decu. Ministaka Slavica Djukić Dejanović je prva ministarka koja je posetila našu ustanovu. Pošto će u novom prostoru biti mesta za još 120 dece, nama nedostaju vaspitači i drugo osoblje. Dobili smo saglasnost i nadam se da ćemo dobiti potreban broj radnika- rekla je Colićeva.

U šest vrtiuća u Pirotu trenutno boravi 1450 dece, a samo u rekonstruisanom vrtiću “Prvomajski cvet“ 328 dece.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari