Pisma podrške čitalaca "Danasa" povodom pretnji redakciji 1Foto: Freepick

Povodom pretnji koje list „Danas“ nedavno dobio, više čitalaca i javnih ličnosti uputilo je pisma podrške redakciji,

U nastavku prenosimo pojedina pisma u celosti.

Akademik Gradimir Gojer i Svetlana Broz

Poštovani gospodine Petroviću,

Povodom pretećeg pisma koje ste primili Vi i članovi vaše redakcije, upućujemo vam svoju podršku.

Stvarajući novine u ambijentu apsolutnog totalitarizma i krajnje ograničenih sloboda vi ste pomicali te granice unutar kojih se na stranicama režimske štampe stvara lažna slika o srpskom društvu i srpskoj državi danas.

Od početka izlaženja lista Danas, prkosili ste svesno gomili laži koje su bile deo vlastodržačke gebelsovštine.

I onda kada vas nisu uspeli disciplinovati stigle su pretnje „salvama metaka“.

To nije demokratska Srbija. To nije Srbija Dimitrija Tucovića i Svetozara Markovića. To nije Srbija časnih stvaralaca kakvi su bili Bogdan Bogdanović i Rade Konstantinović, kakvi su danas režiser Goran Marković i akademik Ljubomir Simović.

Zato smo sigurni da ništa ne može sprečiti da i dalje sa vaših stranica teče istina, neretko gorka po vlastodršce ali, nama, čitaocima, bliska i neophodna.

Da bi sadašnja vlast bila amnestirana od ove gnusne i opasne pretnje neophodno je da u najkraćem roku pronađe nalogodavce i autore ovog političkog zločina i adekvatno ih kazni.

Istina se ne može uništiti salvama metaka!

Nastavite istim tempom! Mi smo uz vas!

Vuk Drašković

Dragi Dražo,

Puna podrška redakciji Danasa i solidarnost u odbrani od Udbinog ološa!

Olivera Radovanović, Zelena mreža Vojvodine

Poštovani i dragi Dražo,

Želim da pružim punu podršku kolektivu Danasa i tebi lično.

Užasnuta sam pretnjama koje su stigle i ne mogu da dođem sebi od šoka. Ali, svi koji vam prete treba da znaju da imate mnogo prijatelja koji vas vole i zahvalni su što Danas postoji.

Zapravo nas ima mnogo kojima ste svetlo u medijskoj tami i nemamo nameru da dozvolimo da vam preti poslednji ološ i šljam u ovoj nesrećnoj i razorenoj zemlji.

Puna podrška uz veliki prijateljski pozdrav

Smrt fašizmu – Sloboda Narodu

Dragica Stanojlović

Poštovani Dražo,

Povodom opasne pretnje koja je upućena Vama i svim zaposlenima u našem listu, kao i nekim kolumnistima, želim, kao redovna čitateljka i povremena saradnica, da svima vama uputim podršku i molbu da budete oprezni.

Očigledno je da je bezumnik (ili bezumnici) ozbiljno poremećena osoba (ili osobe) koji, u ovim zlim vremenima ne mogu da kontrolišu svoje ekstremno agresivne porive.

U opštoj mentalnoj konfuziji u kojoj se nalaze, agresivnost teži da se oslobodi.

U takvim situacijama detektuje se objekat prema kome je usmerena njihova maligna mržnja, i poremećena percepcija ih vodi ka njemu, sa idejom da će ih uništenje objekta mržnje osloboditi nepodnošljive teskobe.

Znamo kakve su institucije koje treba da brinu za sigurnost svakog od nas, zbog čega je veoma važno da vaš rad realizujete uz maksimalni oprez.

Mislim na sve vas i svi mi kojima godinama pomažete da sačuvaju dostojanstvo i zdrav razum smo danas Danas.

Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma

Pretnje koje je pravoverni, zlovoljni, desničarski, patriotski, mrziteljski anonimus uputio listu Danas, potvrđuju kontinuitet zla, njegovo narastanje i moguću eskalaciju koja će se iz verbalnog užasa pretvoriti u otelotvoreni užas.

Već tri i po decenije iz dana u dan postaje moguće ono što nikada ranije nije bilo i što u civilizovanim zemljama i danas nije moguće, da se neistomišljenicima šalju uvredljive poruke, reči mržnje i kao logičan sled, pretnje istrebljenjem.

Uzalud se anonimni kriminalac trudi da se predstavi kao neko ko sa radikalima, esenesovcima i sličnim nema nikakve veze i da pripada novoj hordi autentičnih desničara koji će presuditi svima koji nisu uz njih.

On tim vulgarnim samodopadanjem samo naglašava da od radikala, starih i presvučenih, koji su utrli put kriminalnoj, agresivnoj, pretećoj komunikaciji, ima još gorih, ali čija se ideja, namera, a i moguća realizacija, začela u istom mračnom gnezdu.

Najveći paradoks ovakvog rezona sumraka jeste pokušaj da se takva pretnja predstavi kao nešto što je u interesu Srbije, što je patriotski čin i borba protiv izdaje, a zapravo takvi verbalni otrovi u najružnijem svetlu predstavljaju Srbiju i njene građane, ruše joj ugled i smanjuju mogućnost ostvarivanja realnih i legitimnih interesa.

Građanski demokratski forum upozorava javnost i institucije države da trend agresivnih pretnji ne može da donese ništa dobro, a da tolerisanje ovakvih kriminalnih postupaka ohrabruje njihove inicijatore.

List Danas je jedan od medija u Srbiji koji omogućavaju demokratsku javnu komunikaciju i koji doprinosi pozitivnoj afirmaciji naše zemlje i onda kada se u njemu mogu pročitati kritike na račun poteza vlasti i dominantnog javnog mišljenja.

Otkrivanje i procesuiranje onih koji šalju preteće poruke medijima, jedan je od najjačih testova za institucije sistema, da li zemlju vode u pravcu napretka i demokratije ili haosa i ponora.

Podsećamo, na službenu imejl adresu glavnog i odgovornog urednika Danasa Dragoljuba Petrovića, u nedelju ujutru stigao je mejl u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

Ministarstvo unutrašnjih poslova primilo je prijavu redakcije dnevnog lista „Danas“ da su im upućene pretnje preko njihovog službenog mejla, i preduzeće sve mere kako bi se uhapsila osoba koja je pretila redakciji, saopštio je MUP.

Više različitih medija, medijskih udruženja i novinara reagovalo je povodom pretnji koje su stigle na mejl adresu glavnog i odgovornog urednika lista Danas Dragoljuba Petrovića, a u kojem se preti novinarima, urednicima i kolumnistima Danasa „salvama metaka“ zbog, kako se navodi, naše uređivačke politike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari