"Pitanje je trenutka kad sukob može da eskalira": Ekološki aktivista o tenzijama na Starici i oko nje 1Foto: Ne dam

Situacija na Starici i oko Starice više nije mirna jer kako navode ekološki aktivisti koji bezmalo tri meseca čuvaju osmi planinski greben od miniranja, lica kineske nacionalnosti blokiraju šumske puteve onemogućavajući pristup kampu i kamenicama gađaju kamp i aktiviste.

Iz minuta u minut situacija se menja, tenzije su ogromne i pitanje je trenutka kada sukob može da eskalira – izjavio je za Danas aktivista pokreta “Ne dam” Mladen Vladić, koji je kao i odbornik i aktivista ovog pokreta Vladimir Božić imao bliski susret sa licima kineske nacionalnosti.

– Mi smo tek stigli u kamp, gladni, ja izvadio neku hranu i taman da uzmem zalogaj, a oni gađaju kamenicama i kreću ka nama. Prvo sam svu hranu portpao u ranac i povukao se na gornju poziciju, a Boža (Vladimir Božić) je ostao da sedi i čeka. Onda je za njima krenulo desetak pripadnika FTO obezbeđenja – prepričava današnje događaje Vladić.

Po njegovoj proceni “oni su izgubili strpljenje i sada su krenuli da se fizički obračunavaju”.

"Pitanje je trenutka kad sukob može da eskalira": Ekološki aktivista o tenzijama na Starici i oko nje 2
Foto: Ne dam

-Blokiraju šumske puteve sprečavajući prilaz kampu, fizički nasrću na nas, prijavili su nestanak nekih Motorola pa je pretresan stan, garaža jednog našeg aktiviste i naravno ništa nisu našli. Mi smo kao i do sada nenasilni i ne odgovaramo fizički – priča Vladić za Danas i pita: A gde je postupanje po našim prijavama po kojima treba da reaguju policija i tužilaštvo?

Vladić nam je još rekao da obezbeđenje koje je došlo iz Beograda čuva kineski kamp u podnožju Starice i ima naredbu da ne prilazi kampu aktivista.

Dešavanja na Starici i oko Starice biće na dnevnom redu prve sednice skupštinskog odbora za ekologiju, rekao je za Danas ekološki aktivista i narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta.

"Pitanje je trenutka kad sukob može da eskalira": Ekološki aktivista o tenzijama na Starici i oko nje 3
Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/DS

-Odmah po konstituisanju zakazaćemo sednicu u Majdanpeku – kazao nam je Jovanović koji je u stalnom kontaktu sa aktivistima u Majdanpeku.

-Tamo se vodi rat, tamo su neki likovi iz Ziđina koji tvrde da su pripadnici vojske NR Kine. U čije ime se pojavljuje to kinesko obezbeđenje i ko to sprečava bilo koga da se kreće po Starici – kaže Jovanović.

Jovanović samtra da situacija preti da eskalira i da neko završi na urgentnom ili kako kaže da se, ne dao Bog, desi nešto još gore.

-Policija se pravi blesava, ministarstva i zaštite životne sredine i rudarstva takođe. Neka dođu i kažu šta je tu po zakonu – rekao nam je Jovanović.

Podseća i da ta zemlja na Starici, misleći na parcelu 624/1 nije vlasništvo kineske kompanije.

-Malo im je ovog okolo. Ajde zaobiđite Staricu, to je jedina brana i jedino zeleno što Majdanpečani gledaju ceo život. Nek se manu Starice – poručuje Aleksandar  Jovanović Ćuta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari