Planira se kompletno uređenje Almaškog kraja u Novom Sadu 1

Konferencija “Legati arhitekture“ predstavila je sinoć arhitektonske legate Evropske prestonice kulture kao što su rekonstrukcija fabrike svile, obnova podgrađa Petrovaradinske tvrđave, prenamena najvećeg industrijkog kompleksa u Novom Sadu, ali i zaštita i uređenje Almaškog kraja.

Na konferenciji se govorilo o metodologiji koja je korišćena prilikom prenamene starih prostora u Novom Sadu, a prenosi i iskustva gostiju iz zemlje i inostranstva, iz arhitektonske branše, koji su radili, odnosno rade, na sličnim projektima.

O značaju Projekta urbanističo – arhitektonskog uređenja Almaškog kraja, koji zajednički finansiraju Grad Novi Sad i AP Vojvodina, govorio je član Gradskog veća za kulturu Dalibor Rožić.

On je podsetio na to da je Almaški kraj, na predlog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada, utvrđen za kulturno dobro odlukom Vlade Srbije, 2019. godine.

„Kada treba pokazati i objasniti kako je nastajao Novi Sad, onda je to jedina, poslednja i u najvećem stepenu očuvana celina, koja nas u materijalnom i ambijentalnom smislu povezuje sa prošlim vremenima. Taj kraj nastao je između 1716. i 1718. godine kada su se stanovnici sela Almaš naselili u neposrednoj blizini Petrovaradinskog šanca. Područje je bilo močvarno, ispresecano barama i rukavcima. Prvobitne ulice, glavni potezi Almaškog kraja uočljivi su na mapi grada iz 1745. godine“, rekao je Rožić.

U Almaškom kraju su dodaje, dva veoma važna spomenika kulture, pravoslavna crkva Sveta Tri Jerarha i Sedište Matice srpske.

Do sada su obnovljena tri objekta i to u ulicama Almaška broj 5, Zlatne grede broj 10 i Zlatne grede broj 25, a planirana je obnova još 25 objekata.

„Međutim, da bi celina bila zaštićena u potpunosti, neophodno je obnoviti zapuštenu infrastrukturu i sačuvati autentični duh mesta kroz prikladnu urbanu opremu, uličnu rasvetu, hortikulturno i parterno uređenje. Iz tih razloga javila se ideja o izradi Projekta urbanističko-arhitektonskog uređenja Almaškog kraja koji će biti realizovan na osnovu Sporazuma o zajedničkom investiranju APV i Grada Novog Sada“, kazao je Dalibor Rožić.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari