"Ne otvaramo prozore već godinu dana": Almaški kraj u jeku obnove, stanare muči prašina i blato (FOTO) 1Foto: A. L./Danas

Almaški kraj obnavlja se punom parom; menjaju se stare dotrajale vodovodne i toplovodne instalacije, objavljaju ulice, fasade i krovi kuća. Tako je i život na gradilištu, jednom delu građana pomalo već dojadio.

Novi Sad uz pomoć Pokrajinske vlade ima ambiciozni plan da za šest godina obnovi najstariji deo grada, Almaški kraj, odakle je krenulo širenje danas drugog po veličini mesta u Srbiji. Namera je da 600 kuća dobije nove krovove i fasadu, ali ono što je još zahtevnije je objavljanje javnog prostora i komunalno opremanje ulica, kao i formiranje novih malih trgova i pešačkih zona.

Međutim meštanima Skerlićeve i Zlatne grede, deluje da su se radovi već odužili. Godinu dana žive u prašini i blatu, a kraj radova kao da se ne nazire.

– Ove dve ulice zajedno sa Ulicom Milovana Vidakovića nemaju više od 500 metara, pa mi je utisak da je sve moglo biti brže završeno. Prvo su menjali cevi od toplane pa vodovoda. Sada treba da popločavaju, pa će posle da obnavljaju kuće. Mi već godinu dana jedva ulazimo u stanove, gušimo se u prljavštini. Prozore ne otvaram. Da ne pominjem kako nemamo mira. Imam utisak da je ulici uvek petorica, masimalno desetorica radnika. Misim da su izvođači morali biti agilniji, ipak mi ovde živimo – kaže Milana, žiteljka Skrelićeve ulice.

Pored urbanističko-arhitektonskog uređenja, projektom je obuhvaćena kompletna izrada novih, zamena ili izmeštanje postojećih instalacija vodovoda i kanalizacije, elektroinstalacija, telekomunikacionih i signalnih instalacija, zalivnog sistema i toplovoda. Novina su i nove pešačke zone i mini trgovi koji su trenutno parking prostor.

Nakon postavljenih cevi, put nije vraćen u prvobitno stanje, jer se ovde po projektu uređenja Almaškog kraja planira popločavanje kamenim kockama. Ove tri ulice treba da budu prošireni deo centra i pešačke zone.

Međutim, kako je saobraćaj počeo da se odvija neasvaltiranim ulicama jer je neko uklonio znakove za zabranu, to je bio dodatan problem za stanare, prašina sada tek nikad nije slegala. No, kako su počeli poslovi na popločavanju, te je ponovo raskopan deo ulice i dovučen pesak, barem automobila trenutno nema.

Kako kaže penzioner Isidor, najgore je sada zimi, pa se sem završetka radova nada i toplijem vremenu.

– Kada su kiše, jednostavno plivamo. Voda nije imala kuda da prolazi. Ipak najviše me ubija prašina, od tog peska i zemlje sa gradilišta. Nema dana da nešto po kući ne obrišem. Jedna kuća se skoro urušila, a vidim da će uskoro i druga. Čitam, kako kažu, da radovi nemaju veze sa tim. Pa kako nemaju, naravno da imaju. Kuće jesu u lošem stanju i nemaju temelje, ali ipak su stajale dok ovi radovi nisu počeli. Ovo je sada već maltretiranje – rekao nam je ovaj Novosađanini.

Zlatne grede i Skerlićeva su među najstarijim novosadskim ulicama. Kuća koja se pre desetak dana skoro urušila, zbog čega je jedna stanarka evakuisana, sagrađena je 1907. godine. Poznato je bilo da ima oštećenja, zbog čega je neophodna obnova, rekli su iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

– Stručnjaci Zavoda i drugih službi obišli su Skerlićevu ulicu i naložili da se preduzimaju neophodne radnje kako bi se obezbedilo da ne dođe do daljeg urušavanja. Dosadašnjim ispitivanjem je utvrđeno da radovi koji su izvođeni u ovoj ulici nisu uticali na urušavanje i da je problem nepostojanje temelja – saopštili su iz Zavoda.

Zidovi kuće su sada podbočeni debelim daskama, štaflama i drvenim gredama, kako se prednji zid ne bi obrušio na ulicu.

Celokupan Almaški kraj koji treba da bude obnovljen čini prostor oivičen je Almaškom ulicom na severu, Kosovskom na istoku, Temerinskom i Trgom Marije Trandafil na zapadu i Pašićevom ulicom na jugu.

Almaški kraj: Gradi se u dve faze, obezbeđeno 2,3 milijarde dinara

Kako su to prezentovali gradski čelnici, radovi na uređenju Almaškog kraja krenuli su od jugoistočnog dela prvim danima 2023. godine.

Prva faza obuhvata ulice Zlatne grede, Skerlićeva, Milovana Vidakovića, delovi ulica Save Vukovića od Đorđa Jovanovića do Lađarske, deo Đorđa Jovanovića od Kosovske do Save Vukovića, i deo Nikole Pašića od Zlatne grede do Skerlićeve, kao i trg na susticanju ulica Zlatne grede i Skerlićeve. Na ovom novom trgiću predviđeno je postavljanje spomenika posvećenom Zahariju Orfelinu.

Druga faza radova obuhvatiće centralni i severoistočni deo Almaškog kraja koju čine delovi ulica Save Vukovića, Svetosavske, Milana Rakića, Đorđa Rajkovića sa trgom ispred KS Svilara, kao i ulice Koste Hadžija mlađeg, Zemljane ćuprije, Lađarske i Milana Nešića.

„Prva faza je tri godine, a druga faza se deli na drugu A i drugu B, ali mislim da ovih 28 ulica će biti na ponos Novoga Sada i da svako ko bude došao u Novi Sad će imati jedno novo mesto da obiđe, da se pohvali da se fotografiše“, rekao je ranije Igor Mirović predsednik Pokrajinske vlade.

"Ne otvaramo prozore već godinu dana": Almaški kraj u jeku obnove, stanare muči prašina i blato (FOTO) 18
Novi trg u Novom Sadu, foto: Rendering DBA

Cilj je da se na kraju kreiraju primarno pešačke zone, izmeštanjem glavnih tranzitnih pravaca iz centralnog dela na obodne delove Almaškog kraja, kao i uvođenje biciklističkog saobraćaja.

„Obezbedili smo 2 milijarde i 300 miliona dinara, toliko je prva vrednost ovog projekta koji će se izvoditi u narednih 6 godina prema našem zajedničkom planu, uz pun nadzor i projektanata i nadležnih iz Zavoda za zaštitu spomenika uz učešće udruženja civilnog društva, Almašana“, nastavio je tada Mirović.

Izmena režima saobraćaja podrazumeva i uvođenje pešačkih ulica Zlatne grede, Skerlićeva i Milovana Vidakovića, kao i postavljanje fiksnih stubića za sprečavanje prolaza i parkiranje vozila na mestima gde saobraćajnim znacima nije drugačije regulisano. U sklopu pešačkih ulica predviđen je urbani mobilni mobilijar poput postavljanja klupa duž ulica.

Više informacija iz Novog Sada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari