Za nepune dve godine od kada je koalicija SRS, DSS, SPS i Grupe građana na vlasti u opštini Golubac, ona je kao ni jedna druga do sada, usmerila pažnju na izgradnju infrastrukture u gradu i selima, socijalnu politiku, privredni razvoj, poljoprivredu, turizam, prosvetu, kulturu i sport. Protekli period ostaće upamćen kao vreme domaćinskog rada i ponašanja kojem lokalna samouprava pokušava da olakša život građana, a u isto vreme se radi na poboljšanju uslova života, povećanju zaposlenosti i stvaranju uslova za intezivan privredni razvoj, kaže predsednik Skupštine opštine dr Boban Trifunović.

-Zahvaljujući ovakavom konceptu politike lokalne vlasti, građani Golupca mogli su da osete blagodeti domaćinskog ponašanja onih za koje su glasali na izborima. Svesni smo sadašnje ekonomske krize u državi Srbiji, pa i u opštini. Povećanje nezaposlenosti i pad životnog standarda, opšta besparica i velika migracija stanovništva, opredelila je sadašnje rukovodstvo da na jednoj od poslednjih sednica Skupštine opštine donese važnu odluku u cilju pomoći građanima da ovu krizu što lakše prevaziđu – rekao je dr Trifunović. Jedna od tih odluka je povećanje sredstava za socijalna davanja Centru za socijani rad za 50 odsto kao i za razvoj sporta.

Svim žiteljima ove podunavske opštine biće otpisana ili umanjena kamata na neplaćena dugovanja za porez na imovinu i naknadu za građevinsko zemljište ako budu uplatili glavnicu duga najkasnije do 31. marta ove godine. Ako taj dug građani pomere za 30. jun ove godine kamata će biti otpisana za 50 odsto.

– Nadam se da je ovo velika pomoć za naše građane koji duguju jer su ovi otpisi u većini slučajeva i veći od ukupnog dugovanja. Pokušavamo i da nekim stimulacijama novopečenim roditeljima za svaku novorođenu bebu iz opštinske kase preko Centra za socijalni rad izdvojimo po 15 hiljada dinara, što je sto posto više u odnosu na prošlu godinu. Svesni smo da nam iz godine u godinu sela stare, da je sve veći broj mladih koji odlaze u razvijenije gradove ili van granica naše zemlje, pa smo zato u okviru svojih raspoloživih mogućnosti izdvojili oko dva miliona dinara za socijalna davanja, od kojih i deo sredstava od po 15 hiljada dinara na ime pomoći roditeljima za svaku novorođenu bebu. Ovim skromnim sredstvima želimo da pomognemo porodicama i tako zaustavimo pad natalaiteta i negativnu demografsku sliku našeg kraja – zaključio je predsednik SO Golubac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari