Plavi maj 1911. godine 1Foto: Matea Milošević/Univerzitetska biblioteka "Svetozar Marković"

List Mali Žurnal je pre tačno 110 godina obaveštavao o kobnim vremenskim neprilikama, koje su pogodile više područja Srbije.

Maj nas je 2021. godine dočekao sa obilnim padavinama, međutim maj 1911. godine se pokazao kao fatalan, beleži list Mali žurnal.

Kiše koje su trajale danima su otežale posao poljoprivrednicima, i uzele danak u usevima.

Crni zloslutni oblaci su putovali od Niša ka Pirotu, u pratnji zastrašujuće grmljavine koja je upozoravala da se svakog časa može „nebo srušiti“ i odneti sve pred sobom.

„Za tren oka selo je bilo svo poplavljeno. Vrisak i pisak naroda, pomešan sa rikom goveda i stoke, nadmašio je i grmljavinu i pucanje gromova“, opisuje Mali žurnal.

Plavi maj 1911. godine 2
Foto: Screenshot/Digitalna.nb.rs

Vodenice su pod naletom vode bile izmeštene i do dva kilometra od svog prvobitnog mesta, ali nažalost i mnoge kuće slabije građe.

Šteta se odnosila na useve i stoku koja nije preživela, ali onu najveću je podnela porodica dečaka koji je neposredno pre poplave čuvao ovce. Dete kako bi se sklonilo od potopa, otišlo je u objekat u blizini, koji je kasnije odnela voda zajedno sa njim.

Sa potocima je dolazila i opasnost, nabujala voda je sa sobom nosila razne predmete usput zatečene.

Kamenje, drveće i pesak su se obrušili na sela u okruženju.

Velika seča drva je, kako se navodi, doprinela tragediji.

Celokupno izdanje može da se čita na linku Narodne biblioteke.

List Danas svakoga dana prelistava glavne vesti na današnji dan pre 110 godina, tačnije 1911. godine. Predmet analize je dnevni list Mali Žurnal, koji danas ne postoji. Novine su izlazile u Beogradu kao informativni dnevni list od 1894-1915, godine i potom 1920 godine. Vlasnik i odgovorni urednik bio je Jovan Živković. Vremenom, list se razvijao i tematski širio: imao je dobru dopisničku mrežu, pratio je kulturni život i političke događaje.

Projekat je realizovan u saradnji i uz materijal iz digitalne arhive Narodne biblioteke Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari