Plovka grogotovac, koja zimuje samo u Africi, po prvi put ostala u Srbiji 1Foto: A. Urošević

Na Dunavu, Begeju i Tisi ali i na Zapadnoj Moravi i mnogim močvarnim i vodenim područjima u zemlji zabeležene su brojne ptice koje zimuju u Srbiji, preko 300.000 ptica vodenih staništa.

Tri najbrojnije vrste bile su lisasta guska, patka gluvara i obični galeb. Na zimovanju kod nas po prvi put je potvrđen i grogotovac, vrsta plovke koja inače zimuje u Africi i koja izuzetno retko prezimi u Evropi.

Od ostalih retkih vrsta za beleženi su još kudravi nesiti, ražanj, veliki crnoglavi galebovi, gakovi, crni i baršunasti turpani, crni orlovi, prevezi, zlatni vivci, crvene čaplje.

„Velike reke Dunav, Tisu i Begej ponovo smo istraživali sa plovila, dok je većina lokaliteta bila obilažena peške. Zajedno sa kolegama iz Hrvatske ponovo smo uspeli da u potpunosti obiđemo Dunav, sve do Bugarske granice. Najmnogobrojnija akcija bila je na području ušća Save u Danav, gde su sa više lokacija brojani galebovi i mali vranci“, kaže Marko Šćiban, koordinator Međunarodnog popisa ptica vodenih staništa u Srbiji.

Međunarodni popis ptica vodneih staništa realizovali su ornitolozi, volonteri i predstavici Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije danas.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari