Po sedmi put se održavaju "Dani rakije" 1

Po sedmi put u Šapcu se održavaju „Dani rakije“, a umesto jeseni novi termin je osmi i deveti jun, i izmenjenom lokacijom, na Gradskom trgu. Koordinator manifestacije je Udruženje građana „Dani rakije – Šabac“, a suorganizatori su Grad Šabac i Turistička organizacija Šapca.

Ove godine očekuje se više od 40 izlagača iz Srbije i Republike Srpske, a najviše iz Beograda, Novog Sada i Valjeva.

Po prvi put obaviće se i stručno ocenjivanje rakija, i to od univerzitetskih profesora. Pored izloženih rakija posetioci će biti u prilici da se upoznaju i sa najvažnijom opremom za proizvodnju rakije – kazanima, a biće predstavljeni i francuski sirevi.

Predviđena je i nagradna igra za posetioce, a organizovaće se i humanitarna akcija za lečenje obolelog dečaka.

U pratećem program učestvovaće tri šabačka i jedno bogatićko kulturno-umetničko društvo. Inače, u poslednje vreme došlo je do ekspanzije u proizvodnji rakije kao domaćeg brenda, a samo u Pocerini podignuto je 200 hektara voćnih zasada, znatnim delom pod šljivom. Nekada je čuvena fabrika „Šapčanka“ izvozila svoju prepečenicu „ekselenciju“ na probirljivo i zahtevno američko i evropsko tržište. „Šapčanka“ je otišla u stečaj, ali se na tržištu pojavljuju proizvođači sa raznovrsnim i kvalitetnim rakijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari