Malu prednost u parlamentu Hongkonga posle nedeljnih izbora ima prokineska frakcija, ali su prodemokratske partije zadržale dovoljan broj poslaničkih mesta za ulaganje veta na eventualne promene ustava.



Na izborima u nedelju građani su birali 40 od 70 poslanika, a ta mesta u parlamentu su skoro podjednako podeljena između dve strane, prema rezultatima koje su objavili izborni zvaničnici.

Kandidati partije koja se zalaže za demokratske reforme osvojila je 21 mesto, a prokineska stranka osvojila je 19 poslaničkih mesta. Ostalih 30 poslanika biraju članovi poslovnih i posebnih interesnih grupa, poznatih kao „funkcionalne izborne jedinice“, a u većini njih dominiraju prokineske ličnosti. Prodemokratski kandidati su osvojili samo šest tih poslaničkih mesta.

Oni će ipak imati ukupno 27 od 70 poslanika, što je za tri više od minimalnog broja glasova potrebnih da bi se uložio veto na ustavna pitanja. Peking je obećao da će dozvoliti stanovnicima Hongkonga da biraju svog lidera do 2017. i poslanike do 2020, a novoizabrani poslanici će pripremiti te izbore. Prodemokratske partije pristalice su kritikovale za nedostatak strategije protiv rivala, koji su imali više sredstava da kompleksni izborni sistem upotrebe u svoju korist.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari