"Pobedićemo sva zla koja su zadesila Srbiju": Podrška aktivista sa Starice upućena građanima na Šodrošu 1Foto: 1 od 5 miliona

Iz Šodroš survajver kampa letos je stizala podrška majdanpečkim aktivistima koji su danonoćno, kao i novosadski aktivisti, čuvali Staricu od miniranja i rušenja. Iz Majdanpeka uz podršku aktivistima na Šodrošu, stiže i uverenje da će građani Srbije pokazati svoju volju i pobediti zla koja su zadesila Srbiju.

Nije prošlo ni mesec dana od saslušavanja i pritvaranja aktivista u Majdanpeku, a u Novom Sadu 18. oktobra, na Šodrošu, 11 ekoloških i stranačkih aktivista je privedeno  i protiv njih podneto 11 prekršajnih prijava za remećenje javnog reda i mira, kao i dve krivične, zbog navodnog napada na službeno lice u vršenju dužnosti.

-Ništa iznenađujuće, čak je i očekivano. Savamala im je prošla, desio se Majdanpek sa policijskom torturom nad građanima, sada se dešava Šodroš, sutra će neko novo mesto, a ima ih dosta u Srbiji gde se teritorija brani telima. Ubeđena sam da će građani Srbije tek pokazati svoju volju i pobediti sva zla koja su nas zadesila – poručuje za Danas aktivistkinja i odbornica u SO Majdanpek Irena Barbulović.

"Pobedićemo sva zla koja su zadesila Srbiju": Podrška aktivista sa Starice upućena građanima na Šodrošu 2
Irena Barbulović/Foto: J. B. K.

Sličnog stava je i kopredsednik pokreta “1 od 5 miliona” i odbornik u majdanpečkom loklanom parlamentu Martin Bežinarević.

-Strašno je to što se dešava na Šordošu, ali je pokazatelj da je narod spreman da se bori za „ono svoje“ koliko god neprijatelj bio veliki. Više puta smo upozoravali da će se, ukoliko se situacija u Majdanpeku ne promeni, isti princip torture preslikati odavde na ostatak Srbije. To se i dogodilo u Gornjim Nedeljicama, na Staroj planini, u Zrenjaninu i sada u Novom Sadu – konstatuje Bežinarević.

Bitka za Staricu i dalje traje, ali se iz Majdanpeka proširila i na skupštinski Odbor za zaštitu životne sredine i Narodnu Skupštinu, u kojoj su opozicioni poslanici tražili puštanje uhapšenih aktivista i zaustavljanje miniranja Starice.

"Pobedićemo sva zla koja su zadesila Srbiju": Podrška aktivista sa Starice upućena građanima na Šodrošu 3
Martin Bežinarević/Foto: J. B. K.

– Drago mi je da su se mnoge parlamentarne stranke uključile u borbu za planinu Staricu, ali bi mi bilo draže da se to dogodilo pre dve godine kada je 1od 5 miliona blokirao magistralni put u Majdanpeku. Da smo tada bili solidarni, možda bi Starica još uvek stajala netaknuta – kaže Martin Bežinarević.

Prema njegovim rečima “ova borba se vodi na više frontova i to u Majdanpeku, Novom Sadu, Gornjim Nedeljicama, Zrenjaninu “.

– Važno je da se svi uključe u ovu bitku, bez obzira na političke razlike. Nadam se da će svi politički akteri, kao i građani, ostati u ujedinjeni u jedinoj važnoj borbi trenutno – borbi za opstanak i očuvanje naše Srbije, zdravlja i zdravog razuma – izjavio je za Danas Martin Bežinarević.

-Bitka za Staricu je svuda. Ne seli se, već se proširuje. Starica je bila simbol grada, a sada je simbol svih željnih pravde! Sarađujemo sa „Ćutom i ekipom „, pišemo, radimo na oslobađanju naših ljudi iz pritvora, obaveštavamo javnost o miniranjima. I ono najvažnije – borićemo se za ostatak planine. Ne verujemo u priče da će se zaustaviti na osmom brdu – rekla nam je Irena Barbulović.

Podsetimo da su pre par dana dvojica majdanpečkih aktivista puštena iz pritvora i da je zatraženo puštanje i preostale dvojice.

Grupa građana Ne dam javno se obratila zaštitiniku građana Zoranu Pašaliću i Odboru za ljudska i manjinska prava i ravnopravnost polova, navodeći da su pritvorenim aktivistima iz Majdanpeka „u velikoj meri pogažena ljudska prava, pravo na slobodu, jednakost i dostojanstvo“.

Osim javnog obraćanja putem društvenih mreža zaštitniku građana poslato je i pismo sa detaljima, ali odgovor , kako saznajemo od aktivistkinje Barbulović, još nisu dobili.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari