To što je ruski premijer Vladimir Putin našao vremena da odgleda fudbalsku utakmicu svog omiljenog kluba, pa čak i da se sretne sa bajkerima, ali ne i da primi počasni doktorat Beogradskog univerziteta, predstavnici akademske zajednice ne doživljavaju kao šamar Univerzitetu niti blamažu.


Prvi čovek tog univerziteta Branko Kovačević smatra da je pozadina celog „slučaja“ isključivo zgusnut raspored važnog gosta iz Rusije. On odbacuje spekulacije da je poseta Beogradskom univerzitetu otkazana zbog određenih „disonantnih tonova“ u akademskoj zajednici koji su pratili dodelu počasnog doktorata Vladimiru Putinu.

Kako nezvanično saznajemo, do sporenja je došlo upravo zbog različitog tumačenja Putinovog „doprinosa jačanju autoriteta prava i pravne države“, što je navedeno u obrazloženju odluke o dodeli počasnog doktorata.

Rektor BU Branko Kovačević za Danas kaže da mu je bilo jasno da tokom posete Srbiji, za koju je bilo najavljeno da će trajati svega pet sati, Putin neće imati vremena za uručenje ovog visokog univerzitetskog priznanja.

– Videli ste da su svi najavljeni sastanci juče kasnili. Praksa je da se počasni doktorat uručuje na zajedničkoj svečanoj sednici Senata i Saveta Univerziteta u Beogradu. Ne bih pristao da mu kao pojedinac uručim doktorat, jer to nije moja odluka, već Univerziteta. Bilo je govora da će Putin ostati u Srbiji dva dana i onda bi sigurno bilo prilike da se organizuje dodela počasnog doktorata – kaže rektor Kovačević.

On dodaje da je „jasno da Putin nije došao u Beograd zbog uručenja počasnog doktorata već, pre svega, zbog političke i ekonomske saradnje dve zemlje“.

– Ovu posetu smo hteli da iskoristimo kao zgodnu priliku da konačno formalizujemo inicijativu Rektorskog saveta Konferencije univerziteta Srbije, staru više od godinu dana, da se Putinu dodeli ovo priznanje. U tom savetu sede rektori svih državnih i privatnih univerziteta u Srbiji. Pošto KONUS ne može da dodeljuje počasni doktorat, dogovoreno je da to učini najveći i najstariji univerzitet, koji je osnivač svih ostalih univerziteta. Formalnu inicijativu je pokrenuo Pravni fakultet u Beogradu, s obzirom na to da je Putin po obrazovanju pravnik. Preko Ambasade Rusije dobili smo saglasnost da Putin želi da primi počasni doktorat – objašnjava Kovačević.

On podseća da je BU pre tri godine dodelilo ovo zvanje italijanskom književniku Umbertu Eku, koje mu još nije uručeno i da su iz tih razloga hteli da „iskoriste“ Putinov dolazak u Srbiju.

Da zaobilaženje Univerziteta u najmanju ruku nije prijatno svedoči to što je nekoliko istaknutih članova akademske zajednice juče odbilo da komentariše ovaj slučaj, prebacujući „vruć krompir“ u ruke rektora Kovačevića. On, međutim, negira glasine da je ideja o dodeli počasnog zvanja bila dirigovana, navodeći da „nije bilo nikakvih političkih pritisaka“ i poručuje da „svako ko želi da ovaj slučaj ispolitizuje, to koristi za ličnu promociju“.

Profesor Matematičkog fakulteta u Beogradu Aleksandar Lipkovski ističe da je odluka o dodeli počasnog doktorata ruskom premijeru na Senatu BU doneta jednoglasno i da nije bilo „ni naznake nekih disonantnih tonova“.

– Mislim da se ovo, ipak, ne može oceniti kao blamaža za Univerzitet. Moguće je da nije bilo vremena da se sve organizuje, jer je odluka doneta pre desetak dana, a Univerzitet nije direktno komunicirao sa ruskom stranom. Imate primer da je Orden Svetog Save dodeljen Putinu 2007, a tek juče mu je uručen. A taj orden mu sigurno više znači nego počasni doktorat – kaže Lipkovski, uz opasku da je program posete visokih državnih zvaničnika, pa čak i prisustvo na fudbalskoj utakmici, veoma dobro promišljeno.

Predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Srđan Stanković nije želeo da komentariše ovaj događaj. Stanković nam je rekao „da ne treba koristiti teške reči za nešto što je sa naše strane veoma pažljivo pripremano“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari