Počela berba jagoda na otvorenom u Pocerini 1Foto: TV Šabac

Sa toplijim vremenom počela je i berba jagoda na otvorenom u Pocerini.

Za jagode pod plastenikom plaćalo se od 300 do 250 dinara, a za početak pune sezone cena je 200 dinara za kilogram. Zemljoradnici su zadovoljni ponuđenom cenom, a najveći deo odlazi u izvoz u Rusiju. Kada se primene pune agrotehničke mere, sa hektara može da se zaradi oko deset hiljada evra.

Pocerina je posle Drugog svetskog rata dugo bila zapostavljena, a posebna problem bio je nedostatak vode. Zbog toga su pravljeni bunari od 50 pa i stotinu metara dubine. Pre desetak godina gradska uprava započela je akciju  subvencionisanja dubinskih bunara, tako da je oko 700 domaćinstava moglo da koristi navodnjavanje „kap po kap“.

Uloženo je oko 1,5 miliona evra, ali sada se sa 1.500 hektara pod jagodom dobije 25 miliona evra, a čista zarada je deset miliona evra. Pored toga  angažovano je nekoliko hiljada sezonaca. Za dan mogu da naberu stotinu kilograma jagoda. Ujedno to je prvi novac koji zemljoradnici zarade sa kojim finansiraju ostale radove. U pocerskom selu Grušić, u domaćinstvu Joviše Tešića uveliko se radi od ranog jutra:

– Iako je bilo straha I nedoumica zbog epidemiološke situacije i vanrednog stanja, dolazak otkupljivača i otvaranje tržišta umirio je proizvođače. Na 60 ari očekujem dobar prinos i zaradu. Za sada je dobra cena, očekujemo da će tako i ostati do kraja sezone kako bismo vratili uloženo i naredne godine podigli nove zasade, kaže Joviša Tešić.

Problem je nedostatak radnika, tako da se po njih ide i u udaljenija sela. Odomaćena je sorta kleri, koja spada među tri najkvalitetnije u svetu. Prirodna pogodnost jeste ta što Pocerina ima dovoljno sunca, tako da su i jagode slađe.

„Kap po kap“ na 20.000 hektara

Novi poduhvat Grada Šapca je subvencionisanje navodnjavanja „kap po kap“ u Mačvi prevashodno za ratarstvo. Oko pet hiljada domaćinstava zainteresovano je da ovaj sistem uvede na 20.000 hektara. Time bi se udvostručili prinosi kukuruza, soje kao i drugih kultura.

Tekstovi su deo projekta, koji se sufinasira sredstvima Grada Šapca. Stavovi izneti u medijskom sadržaju ne odražavaju nužno stavove organa koji sufinansira projekat.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari