Počela naplata plastičnih kesa u Idei i Merkatoru 1Foto: Pixabay/ cocoparisienne

Dva trgovinska lanca, Idea i Merkator, pridružila su se akciji naplate plastičnih kesa.

Da je dosadašnja akcija već dala efekta i da je upotreba kesa prepolovljena, ističe ministar ekologije Goran Trivan.

– U ovom trenutku podatak je još bolji, čak 60 odsto manje kesa koristimo samo zahvaljujući tome što ih sada naplaćujemo, izjavio je Trivan za RTS.

Ministarstvo životne sredine protekle godine napravilo je sporazum sa dva trgovinska lanca tako da se plastične kese u njihovim trgovinama već naplaćuju.

Prema Trivanovim rečima, prvih dana od naplate kesa koje koštaju dva dinara smanjena njihova potrošnja i korišćenje za 50 odsto.

Na kraju godine će se sumurati rezultati i postignuti efekti, a ako ne budu zadovoljavajući, resorno ministarstvo ne iskljucuje mogućnost da trajno zabrani upotrebu plastičnih kesa.

Upotreba plastičnih kesa potpuno je zabranjena u 35 država, a u zemljama Evropske unije sve se manje koriste, prenosi RTS.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

6 reagovanja na “Počela naplata plastičnih kesa u Idei i Merkatoru”

  1. Da covek ne poveruje. Umesto da zabrane proizvodnju plasticnih kesa,oni poceli da ih naplaciju. Dakle,sada ce isto okolina biti prljava samo sto ce odlazak u kupovinu biti skuplji za kupljenu kesu. Ovom narodu mozete da radite sta hocete,u komi je paralizovan.

    • Srecom nisi u pravu. Procitaj text ponovo, narod u Srbiji je ovakav I onakav ali za dva donara ce uciniti sve pa i da se vrati cegeru. Ni jedna zabrana nije uspela pa ne bi ni ta s kesama osim sto bi bila smesna. Tri dinara !

  2. U maxi-delhaize 2 dinara. Pozdravljam akciju. Plasticne kese vise sa drveca, plivaju po vodi, viore na vetru….svuda su oko nas. Nek ih je duplo manje bice bolje. Srbe samo po dzepu odma se menjaju navike.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.