Počela „Pršutijada“ u Mačkatu 1Foto: Nenad Kovačević

U zlatiborskom selu Mačkatu danas je, uz zvuke trubačkih orkestara i na tone sušenog mesa, počeo 18. Sajam suvomesnatih proizvoda koji će, u porti seoske crkve, trajati do nedelje.

„Pršutijada“ je počela dodelom nagrada, a stručna komisija, koju su čilili predstavnici Jugoinspekta, odlučila je da zlatne medalje za kvalitet dodeli Aleksandru Šopaloviću i to za najbolju svinjsku i ovčju pršutu. Ista priznanja su pripala Aleksandru Radojičiću za goveđu pršutu, Aleksandru Čelikoviću za najbolju domaču kobasicu, Nikoli Brkoviću za ovčju stelju i Marku Stojanoviću za slaninu.

Osim dvadesetak lokalnih proizvođača, na „Pršutijadi“ su se predstavili i proizvođači pršute iz istarskog grada Tinjana i italijanskog grada Langirana iz okruga Parmo, poznatog po parmskoj pršuti, kao i proizvođači vina iz Makedonije.

Nagrađeni Aleksandar Radojičić kazao je da je od dede i oca učio tajne proizvodnje sušenog mesa i da je to posto porodični posao. – Za dobar kvalitet potrebni su iskustvo, kvalitetno meso i klimatski uslovi kao što su na Zlatiboru, kazao je Radojičić.

Kilogram goveđe pršute košta 1.500 do 1.700, svinjske od 1.200 do 1.500 dinara, ovčje stelje 1.200, slanine 700 do 900, a kobasice 900 dinara.

I goste očekuju vredne nagrade, poput paketa pršute, slanine, domaće kobasice, besplatnog vikenda za dve osobe u konačištu TO Zlatibor i vaučera za posetu Avantura parku.

Organizatori „Pršutijade“ – Udruženje proizvođača suvomesnatih proizvoda Zlatiborskog okruga, Opština Čajetina, TO Zlatibor, Zlatiborski Eko agrar i Sportski centar Čajetina, očekuju da će mirisi i ukusi sušenog mesa privući više od 10.000 ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari